A harmadik trimeszter ismét egy kicsit nehezebb. Egyéntől függően, de lelassul a mozgás, gyakrabban megpihennek, ilyenkor ábrándozó, elgondolkodó, befelé figyelő az anyuka. Lassú készülődés, ráhangolódás a szülésre, születésre.

Érzelmi és fizikai változások

A has hatalmasra nő, a megnövekedett súly miatt nehézkesebb a mozgás, a láb vizesedhet és a megnövekedett hasi nyomás miatt fájhatnak a viszerek, gyakran problémát okozhat a vizelet tartása. A harmad végére gyakoriak az alvásproblémák. A test felkészül a szülésre, a jóslófájások a szülés előtt akár hetekkel jelentkezhetnek.
A hatalmas, gyakran formátlannak érzett has és a lelki folyamatok hatnak a szexualitásra, csökken a libidó. A gyengéd összebújás, a belsőséges intim kapcsolat segít megélni ezt a nehezebb időszakot. A szex ebben a szakaszban sem tilos, de a párok gyakran félve a koraszüléstől, tartózkodnak ettől.
Ez a trimeszter a lelassulás és befelé fordulás időszaka. A legtöbb kismama már nem dolgozik a 36. héttől, rendezgeti a baba szobáját, helyét a saját kórházi felszerelését. A fáradság miatt több segítséget igényel ismét az anya.

A magzat

A baba súlygyarapodása nagyon intenzív. A 9. hónapra eléri a 3000-3500 grammot és a hossza az 50-54 cm-t. A mozgása lelassul, de helyszűke miatt akár fájdalmasabb is lehet az anya számára. A trimeszter végére beilleszkedik a szülőcsatorna felé.

Az utolsó, vagyis a harmadik trimeszter nagy kérdései

 • Hogy hogyan/kivel/milyen módon akarsz szülni?
 • Hogyan válassz szülésznőt és orvost?
 • Kórházat válassz vagy orvost?
 • Otthon vagy intézményben?
 • Hagyományos vagy érzéstelenített?
 • Normál szülés vagy programozott császár?
 • Hogyan szeretnél vajúdni, kit szeretnél ott látni magad körül?
 • Mindeközben kire bíznád a nagytesót?

Császár-dilemma

 • A császármetszés mikor biztonságosabb, mikor elkerülhető?
 • Fel tudok készülni a császármetszésre?
 • Rettegek a hüvelyi szüléstől, inkább a császár
 • Jó a gyerekemnek a császár?
 • Újabb császár vagy VBAC? – hogy döntsek?

Minden, amit tudni akarsz a császárról… a császárvonal.hu oldalon megtalálod válaszként.

Felkészülés a szülésre

Ha korábban nem is, de legkésőbb a III. trimeszter elején érdemes szülésre felkészítő tanfolyamokhoz csatlakozni! Szerencsés, ha az apa is részt tud ezeken venni. Gyakran a felkészítő tanfolyam segít annak a döntésnek a meghozatalában, hogy vállalható-e az apa részéről a szülőszoba, vagyis apás legyen-e a szülés. Sok nyitott kérdésre kaptok választ.

Megtanuljátok mi várható a szülés alatt, hogyan zajlik a szülés, tapasztalatot cserélhettek más szülőpárokkal és ami a legfontosabb: kérdezhettek szakemberektől!

Megszültünk, hazamegyünk. És most?

Nemcsak a szülésig fogjuk a kezed, hanem tanfolyamunkon megbeszéljük, mire készülj a szülés után? Hazaviszed a cuki babádat, egy ideig még eszik és alszik, és azt gondolod, hogy a világ legjobb babája a tiéd. És ez így is van.

De aztán elkezd veled kommunikálni: Vagyis sírni fog. Például így.

Megtanítjuk, hogy hogyan olvasd a babád jelzéseit. A sírásértés egy fontos tudás, tedd te is magadévá!

Előreszaladtunk? Vissza a II. trimeszter leírására.

Olvass tovább itt a Csecsemőkorról.

Szerző: Tománé Mészáros Andrea

Harmadik trimeszter cikkek

Június 18. Apák Napja

Június 18. Apák Napja

Fontos az apa-gyermek kapcsolat, az érzelmi kötelék a kezdetektől, fontos a törődésük, a figyelmük, a játékosságuk a gondoskodásuk.

bővebben