Ezen az oldalon a csecsemők sírásról, a babasírásról fogsz olvasni, ami a szülők számára a leggyakoribb frusztrációs ok. Ez vezet legtöbbször a csecsemő megrázásához, a „Megrázott baba szindrómához” (SBS/AHT – Shaken Baby Syndrome/ Abusive Head Trauma).

De honnan tudjuk, hogy a sírás és az SBS/AHT ok-okozati összefüggésben van?

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a sírás a csecsemő első életszakaszában a normális élet része. Kiterjedt kutatások szerint ezen a fokozott sírás szakaszon minden baba átmegy, bár vannak, akik többet sírnak. Ez nem feltétlenül annak a jele, hogy baj van vele.

Ha az ok-okozati viszonyt keressük, sokszor támaszkodhatunk a szülői elmondásokra, például:

„Egyszerűen nem bírtam tovább a sírást”,
„Nem akarta abbahagyni a sírást, ezért megráztam”,
„Ki akartam zökkenteni a sírásból, mert nagyon belehergelte magát” stb.

Az ilyen esetek jelzik, hogy a sírás bizony frusztráló és az agresszió a csecsemő felé irányul.
Tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy a megrázás legfőbb oka a sírást tolerálni nem tudó szülő/gondozó.
Az egyik legfontosabb vizsgálatot Dr. Ronald Barr és munkatársai végezték, melyben összevetették a csecsemők sírásgörbéjét az SBS esetek görbéjével. A két görbe lefutása hasonló volt. Ez igazolta azt az elméletet, hogy a csecsemő sírása miatti frusztráció és a megrázás egyértelműen összefügg(1).

Ebből pedig egyenesen következik, hogy van lehetőség ennek a megelőzésére! Mi ezért dolgozunk.

Ha a szülők/gondozók megértik azt, hogy milyen veszélyes a megrázás, ha megértik a sírás jelentőségét, akkor mi segítséget tudunk nyújtani abban, hogyan kezeljék ezt a nehéz időszakot.

Miért foglalkozunk kiemelten a sírással?

Új szülőnek lenni csodálatos érzés, de egyben kihívás is. A legtöbb nehézséget az okozza, hogy sír a babánk, mi pedig nem tudjuk, hogy mit akar ezzel kifejezni. Ez nagyon sok stresszt okoz a szülőknek.
Ennek a helyzetnek egyik oka lehet egy álomkép is. 9 hónapig örömmel, nagy izgalommal várjuk a gyermekünket. Sok mindent képzelünk róla – mennyire szép, okos, tökéletes lesz.

Elképzelés és a valóság

De azt nem gondoljuk, hogy órákon át, szinte csillapíthatatlanul fog sírni és mi nem tudjuk, mit tegyünk. Ez csalódást okoz, és elsősorban magunkban, a szülői képességeinkben csalódunk. Hiszen mi készültünk erre, elolvastunk minden könyvet, elmentünk a szülés – felkészítő tréningre is. Nehéz elviselni, hogy most tehetetlenül állunk.

Joggal merül fel a kérdés: „Ez normális?”

Valóban nehéz megállapítani, hogy mi a normális. Különösen azoknak a szülőknek, akik első babájuknál szembesülnek a sírás problémájával. A helyzet még fokozódhat, ha családi támogatás nélkül a szülővé válás terheit egyedül vállalja egy anyuka. Gyakran hallhatja ilyenkor a szülő a szakemberektől, hogy minden rendben van. De ha ez naponta több óra sírás és heteken át tart, akkor is normális? Ez nagyon ellentmondásos helyzet, hiszen nem ezt élik meg a szülők nap, mint nap.

És akkor jön a tudomány… Régóta vizsgálják a csecsemők sírását, és mi szeretnénk veletek megosztani ezt a tudást. Segítünk nektek eligazodni a sírás megértésében és abban hogyan is kezeljétek a sírást. Adunk tippeket, módszereket, amellyel meg tudjátok magatoknak könnyíteni ezt az időszakot. Tanfolyamunkban végigvesszük közösen a sírás fajtáit és jellemzőit. Megmutatjuk, hogy milyen jelekből ismerheted fel, hogy mit akar jelezni a gyermeked. Közérthetően beszélünk a tanulmányokról, és lehetőségetek van kérdezni.

Jöhettek párban, nagyszülőkkel, vagy egyedül.
Jelentkezni az tanfolyam@mamata.hu oldalon. A már betervezett tanfolyamainkat pedig itt találjátok: Aktuális tanfolyamok.

Mi a normális babasírás?

Sok szülő nem tudja, hogy a sírásnak van egy nagyon tipikus és teljesen normális jellemzője, amelyet minden csecsemő produkál az élet első heteiben és hónapjaiban.

Ronald G. Barr és munkatársai ezt úgy nevezték el, hogy PURPLE időszak. A sírás nagyon frusztráló lehet, de ettől még ez lehet teljesen normális.

A sírás jó – segít életben maradni az újszülöttnek! Már a születés után elkezd differenciálódni a sírás. A babasírás rendszerint valamely fizikai szükségletre ad választ: éhség, környezeti hatások, hőmérséklet, kényelmetlenség.

Emlősállatokon végzett megfigyelések, valamint koraszülöttek sírás vizsgálata alátámasztja, hogy a fokozott sírás veleszületett tulajdonság, nem pedig a születés után kialakuló, a gondozási mintáknak megfelelő tanult viselkedés.

Számtalan vizsgálat alátámasztja, hogy a sírásnak jellegzetes a mintázata. Van kezdeti fázisa, csúcsa és egy oldódó fázis. Természetesen a tanulmányok eltérnek egymástól, és valószínűleg a megfigyeléseket befolyásolja a szülői gondozási stílusok (pl. mennyi ideig hagyják sírni a babát). Azt azonban minden kutatás megerősíti, hogy a babasírás az élet első pár hetében jellemzően növekszik, majd a csúcspont elérése után csökken.

Ezt a mintázat még abban az esetben is előfordul,

  • ha az anya a csecsemőjével nagyon szoros kontaktusban van pl. a nap nagy részében hordozó kendőben van a gyermek,
  • gyakrabban etetik és
  • azonnal reagálnak a csecsemő jelzéseire.

A fokozott babasírás normalitását alátámasztó megfigyelés, hogy a sokat síró babáknak nincs fokozott kockázata a későbbi betegségekre.

Ez alól kivétel a megrázott baba szindróma (SBS/AHT), amikor a csecsemő sírását tolerálni képtelen szülő vagy gondozó megrázza vagy bántalmazza a gyermeket.

Tudj meg többet erről a kórképről! Mit tehetsz, hogy megelőzd ennek a kialakulását? Gyere el várandós felkészítésünkre egyedül vagy pároddal, férjeddel, esetleg a leendő nagyszülőkkel.
Keresd a Tanfolyamaink aloldalon a képzéseink között (Aktuális tanfolyamok) és jelentkezz az tanfolyam@mamata.hu címen!

Mi a Brazelton görbe – a babasírás jellemzői

A fokozott sírás és a hozzá kapcsolódó jellemzők nem betegségek, nem a rossz szülői gondozási módszerek alkalmazásának következményei és nem a gyermek „rendellenes” működésének eredménye.

1962-ben Dr. T. Berry Brazelton, (1918-2018) neves amerikai gyermekorvos és gyermekfejlődés-kutató vizsgálatot végzett normális, egészséges csecsemőkön. A szülőknek feltett néhány kérdést a csecsemő sírási szokásairól. A vizsgálatban Dr. Brazelton azt találta, hogy minden csecsemő átment egy olyan fejlődési szakaszon, amikor egyre többet sírt.

  • A sírás körülbelül 2 hetes korban kezdődött,
  • hathetes kor körül tetőzött, és
  • 12-16 hetes kor (3-4 hónapos kor) körül kezdett csökkenni.

Megfigyeléseinek és újszerű megközelítésének köszönhetjük a „gyermekközpontú” nevelés megalapozását.

1986-ban ezt a vizsgálatot megismételte Dr. Urs Hunziker és Dr. Ronald Barr. Az eredmény szinte ugyanaz lett.

Lássuk a Brazelton-görbét! (2):

A napi sírásmennyiség a baba első hónapjaiban haranggörbe alakú. Jól látható, hogy a felfelé futó szakasz az első hetekben zajlik, a csúcspontját kb. 6 hetes korban éri el, és a 4. hónaptól fokozatosan lecseng. Azt is játhatjuk, hogy a lecsengés nem jelenti azt, hogy a sírás teljesen megszűnik, de egészséges csecsemő esetében újabb kiugrás már nem várható.

Források:
1) Barr RG, Trent RB, Cross J.Age-related incidence curve of hospitalized Shaken Baby Syndrome cases: convergent evidence for crying as a trigger to shaking. Child Abuse Negl. 2006 Jan;30(1):7-16. doi: 10.1016/j.chiabu.2005.06.009. Epub 2006 Jan 6.PMID: 16406023
2) A kép forrása: http://purplecrying.info/sub-pages/protecting/the-relations-of-crying-to-sbs.php

Szerző: Tománé Mészáros Andrea

További sírással kapcsolatos cikkeinket itt találod: >> Sírás