Az apaság új kihívások elé állít, teljesen új területe az életednek? Jó helyen jársz. Olvasd végig cikkünket és böngéssz a kapcsolódó anyagok közt.

Az elmúlt évtizedek alaposan átrendezték az apák szerepét és magát az apafogalmat is.

Kevesebbet viccelődünk a csetlés-botlásokon és egyre elfogadottabb, hogy az apák a gyermek születésétől kezdve a családi csapat részeként dolgoznak. Már nem távoli passzív „árnyékfigurák” a gyermek életében, hanem részesei a babájuk mindennapjainak. A régi, bevált hierarchikus, távolságtartó kulturális hagyományok mellett egyre több apa igényli az egyenrangú szülői státuszt, és ez így van jól!

A férfiak többsége jó problémamegoldó képességekkel rendelkezik, kreatívan kitalálnak sok mindent. Ha egy feladattal kerülnek szembe, akkor komoly energiákat fordítanak annak megoldására. Azonban a gyerekek esetében ez a gondolkodás kevéssé sikeres. A babák sajátos „működési móddal” rendelkeznek. Ezért sokat segít, a normál fejlődési szakaszokra való rálátás, mert ez az első lépcső az apává válás folyamatában. Nem megjavítani kell a babákat, hanem megismerni! Mi ebben tudunk segíteni.

A kezdeti időszak rendkívül megterhelő mindkét szülő számára. Tapasztalatunk szerint ennek megoldására kevés igazán hatékony módszert ismernek a leendő szülők. A várandósság ideje alatt szinte alig-alig esik szó a leendő apákról. Mégis honnan lehet megtudni, hogyan váljak elég jó apává? Még a szakirodalmak (könyvek, cikkek) is mostohán bánnak az apákkal.

A kezdeti stresszel teli napok/hetek nemcsak az anyából tudnak agressziót kiváltani, hanem az apákból is. Kutatások szerint a Megrázott Gyermek Szindróma (SBS/AHT) elkövetői 37%-ban az apák.

Kitűzött célunk, hogy megkönnyítsük az apák számára a kezdeti nehézségek áthidalását. Hisszük, hogy a férfiak éppen úgy képesek gyengéd, szeretettel teli gondoskodást nyújtani a babáknak, mint a nők, és erre a csecsemőknek is nagy szükségük van.

Érzed a tehetetlenséget, amikor sír a babád?

 • Ismerős az az érzés, amikor munkából hazaérve, késő délután egy kiborult, zokogó feleség és egy torka szakadtából ordító gyerek vár haza?
 • Elgondolkodtál már azon, hogy mégis miért ez fogad minden nap, heteken keresztül?
 • Ha próbálsz segíteni és átveszed a babát, még jobban sír és olyan, mintha el akarna utasítani téged?
 • Érezted már magad alkalmatlan apának, mert nem tudtad megoldani a helyzetet?

Ha ezekre IGEN a válaszod, akkor nyugodj meg, nem vagy egyedül ezzel a problémával. Fontos tudnod, hogy a babád sírásának semmi köze nincs a te apaságodhoz.

Minden csecsemő sír, olykor naponta több órán keresztül. Ez kb. 2 hetes korban kezdődik és 4-5 hónapos korig eltart, változó intenzitással. Ez így normális, ezen a fejlődési korszakon minden baba átmegy. De ez nagyon megterhelő mindkét szülő számára.

A megoldás – többet tudni erről az időszakról. Olvass minél többet itt az oldalunkon is, kérdezz, gyere el, és ismerkedj meg a tanfolyamainkkal.

A másik problémakör az alvás, altatás

Egy újdonsült apának a legfrusztrálóbb dolog a sírás, de sorrendben ezt szorosan követi az alvás. Sok apa elmeséli, hogy mennyire megterhelő időnként az „altatás”. A szülők különböző altatási módszereket használnak, de van az úgy, hogy egyik sem válik be. Ilyenkor jogos az aggodalom.

Mivel az apák kreatívak, jellemző, hogy sok módszert kipróbálnak. Ugyanakkor néha fel kell ismerni, hogy nem mindig tudjuk megoldani a baba problémáit, mert nekünk is vannak korlátaink. Hiába tudjuk, hogy óra szerint mikor szükséges enniük, aludniuk, a csecsemők nem mindig akkor csinálják ezt, amikor mi gondoljuk.

A babák egyetlen kommunikációs eszköze a sírás.

Ezzel reagál arra is,

 • ha túl fáradt és nem tud elaludni,
 • vagy túl zajos a környezete,
 • ha túl sok fény van a szobájában vagy túl sötét van,
 • esetleg magányosnak érzi magát és fél elaludni.

A csecsemőket olykor nehéz megvigasztalni. Ha mi magunk is fáradtak vagyunk, könnyebben leszünk dühösek a gyermekre.

Ilyenkor a bevált módszerek a következők:

 • magunk lenyugtatása,
 • segítségkérés, a baba átadása vagy átvétele a szülőtárstól
 • a gyermek biztonságba helyezése után pár perc szünet tartása az altatási rítusban

Szerinted igaz, hogy az anyák alkalmasabbak a babák gondozására?

Most igazi darázsfészekbe nyúlunk! De a kép vegyes.

Tény, hogy a fiúk gyermekkorukban kevesebb gondozási ismeretet sajátítanak el, mint a lányok. Elég csak körülnézni a gyermekek játékai között. A lányok inkább családcentrikus játékokkal, míg a fiúk inkább akcióorientált játékokkal vannak körülvéve. Ezek kevéssé segítik az apaszerep kipróbálását, begyakorlását.

Számos kutatás támasztja alá, elsősorban a skandináv államokban elfogadott, de nálunk is ismert gendersemleges (nemsemleges) nevelés előnyeit (1), de ugyanennyi ellenzője is akad.

Christia Spears Brown, Ph.D., a Kentucky Egyetem pszichológiai tanszékének docense, a nemsemleges szülői magatartás szakértője szerint: „A mi társadalmunk, amely ennyire nemi alapon szerveződik, nem igazán készíti fel a gyerekeinket a sikerre. A nemsemleges szülői magatartás a jó készségek vagy tulajdonságok elősegítésében gondolkodik, amelyekkel minden ember felnőhet”.

A gendersemleges nevelés röviden annyit jelent, hogy a szülők nem erőltetik a gyerekükre a társadalom által generált nemi sztereotípiákat.

Számos formája van, ám sokak számára leginkább a lehetőségek széles körű felkínálásáról szól, amelynek nyomán a gyerek szabadon lehet önmaga anélkül, hogy társadalmi korlátok közé szorítanák. (2)

A gendersemleges, vagy inkább nemi sztereotípia ellenes pedagógiai programok arra törekednek, hogy a fiúk a lányokhoz hasonlóan lehessenek együtt érzők, gondoskodók, törődők – és ezért bátorítják például a szerepjátékokat, a babázást. És ugyanígy, a lányok lehessenek aktívak, bátrak, kezdeményezők – náluk pedig ezért bátorítják a mozgásos és ügyességi játékokat.(3)

Bármelyik módszert választhatjuk gyermekeink nevelésében.

Azonban nagy hangsúlyt kap a személyes példamutatás is. Ha a gyermek látja a családi munkamegosztásban, hogy az apa is végez a régi gondolkodás szerinti „női feladatokat”, ez számára is természetes lesz.

A klasszikus nemi sztereotípiákat valló családban felnövő fiúk természetesen nem lesznek apaként inkompetens szülők. Csak annyit jelent, hogy rövidebb idő alatt kell megtanulniuk a gondozás feladatait (itt nemcsak a fizikai feladatokra pl. pelenkázásra gondolunk, hanem a csecsemővel való kommunikációra is). De ugyanúgy képesek ezt megtanulni és kiváló gondoskodó apává válni.

Mennyire érdeklődőek az apák?

A legtöbb apa már a várandósság alatt nagyon érdeklődő és kíváncsian követi az eseményeket. Egyre többen döntenek úgy, hogy a szülés alatt is támogatják párjaikat. Nem kevés várakozás, izgalom fűszerezi a hónapokat. A legtöbb apa nagyra értékeli a részvételét a születés csodájában és sokan életük egyik kiemelkedő eseményének élik meg.

Szerencsére a kórházi gyakorlat alkalmazkodott a szülők azon igényéhez, hogy együtt éljék át a gyermekük születését, biztosítják számukra az „aranyórát” a bőr-bőr kontaktust, azt a nyugalmat, amely nagyon fontos az élet első óráiban. Az, hogy az apa is jelen van a vajúdás alatt, részt vehet a szülés folyamatában, nagyban erősíti az elköteleződést gyermeke iránt.

Ha korán elkezdjük a részvételi folyamatot, az előkészíti az utat ahhoz, hogy később is elérhetőek legyünk érzelmileg a gyermekünk (és természetesen a párunk) számára.

Persze vannak, akik számára idegen ez a világ, óvatosan közelítenek, esetleg szoronganak a látványtól, a hanghatásoktól, a szagoktól a vértől. Ez érthető. Az apaságra készülés során érdemes fokozatosan barátkozni a gondolattal, kötetlen beszélgetésekben többször visszatérni a kérdésre.

Mára már számos lehetőség közül lehet választani. Sokat segítenek a különböző szülésre felkészítő tanfolyamok, melyek jelentősen oldják a szorongást. A magabiztos tudás növeli az apák önbizalmát és segít abban, hogy párjaiknak hasznos támaszt tudjanak adni.

Forrás:
1) https://www.parents.com/parenting/should-you-raise-a-gender-neutral-baby/
2) https://wmn.hu/ugy/53123-ne-az-alapjan-iteljek-meg-a-gyerekemet-hogy-mi-van-a-laba-kozott–gendersemleges-neveles-a-sztereotipiak-ellen
3) https://wmn.hu/ugy/55051-a-gendersemlegesseg-nem-azt-jelenti-hogy-a-gyerekeket-a-sajat-nemuk-ellen-nevelik—higgadt-beszelgeteskiserlet-egy-viharos-temaban

Szerző: Tománé Mészáros Andrea

További apasággal kapcsolatos cikkeinket itt találod: >> Apaság