Mennyi a baba alvásigénye a kezdeti időszakban? Miért alussza át egyik baba az éjszakát, a másik pedig nem? A normál alvásmennyiség több tényező függvénye.

Kezdetek – az alvásigény 0-3 hónapos korban

A szülők számára az első időkben a legnagyobb aggodalmat a sokat síró és az éjszaka „sokat” ébredő csecsemők okozzák. Talán a legnagyobb bizonytalanság abból adódik, hogy mégis mi a sok?
A normál alvásigény több tényező függvénye, így nehéz ehhez pontos leírást adni. A legtöbb szülő számít arra, hogy az első hetekben a baba fel fog ébredni etetésre. Azonban az már aggodalmat kelt, hogy míg más babák átalusszák az éjszakát, az övék még mindig fel-felébred. Nyugalom! Az éjszakai ébredések a babánk legjobb érdekeit, életben maradását szolgálják.

Az alvást és a sírást pici csecsemőkorban csak összefüggésében érdemes vizsgálni. A legtöbb tudományos kutatás is ezt teszi. Fontos tudni, hogy a babák megszületése után egy hosszabb-rövidebb adaptációs (hozzászokás a külvilághoz) időszak következik. Ez alatt a babák „kipihenik” a születés fáradalmait. A testük átalakul az első légvétellel, önállóan lélegeznek, a vérkeringésük is az anyától független már. Természetes élettani folyamat révén kisebb-nagyobb mértékben besárgulnak. Mindezek a folyamatok az első pár napban, 1 hétben sok alvást eredményeznek. Az adaptációs időszak végén azonban egyre többet van fent a gyermek, nappal és éjszaka is.

Kb. 3-4 hónapos kor az az idő, amikorra a csecsemők kb. 2/3-a átalussza az éjszakát.

A legtöbb szülő számára ez az időszak nagyon várt esemény, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a csecsemő számára is egy figyelemre méltó teljesítmény. Ez az életszakasz fontos mérföldkő a csecsemők fejlődésében. A csecsemők 1/3-a azonban továbbra is felébred és legtöbbször sír.

A csecsemők alvását vizsgáló kutatások időről-időre felülvizsgálják az előző kutatási eredményeket. Korábban a csecsemők alvásproblémáit (és ezzel párhuzamosan a sírásukat) egységben kezelték. Az új kutatások szerint azonban ezeknek különböző okai vannak.

A sírás 2-3 hetes korban kezdődik és a csúcspontját 4-6-8 hetes korban éri el, valamint legtöbbször a késő délutáni, esti órákban kezdődik (részletesebben ld. Sírás). Ezzel szemben az alvásproblémák (éjszakai ébredés, elalvási nehézségek stb.) általában 3 hónapos kor után jelentkeznek.

Ami mindenkit érdekel: Mennyi egy átlagos baba alvásigénye a kezdeti időszakban?

Az alvásigény széles skálán mozog.

Általában napi 16-18 óra (ebből éjszaka 9-11 óra).
Éjszaka 3-4x is ébredhet a gyermek.
3 hónapos korra az alvás mennyiség 14-16 órára csökken.(1)

Ez egy fárasztó időszak és az anya nagyon nagy támogatásra szorul. Apukák, sokat jelent a ti támogatásotok, fontos a segítségetek! A baba alvásigénye mellett az édesanyákét is vegyétek figyelembe.

Hirtelen csecsemőhalál – SIDS

Gyakran találkozni azzal a nézettel, hogy a gyermeket csak akkor érzi biztonságban a szülő, ha minél szorosabban maga mellett tudja. Ez esetenként azt jelenti, hogy a csecsemő a szülői ágyban alszik. Ez helytelen és kb. 50%-kal növeli a SIDS kockázatát.

Mi a hirtelen csecsemőhalál a Sudden Infant Death Syndrome röviden SIDS?

SIDS, amikor a csecsemő megmagyarázhatatlan okokból meghal úgy, hogy a halál okát sem a kórtörténet, sem a patológiai vizsgálat nem tudja kideríteni.

A csecsemő 4 hónapos koráig a legnagyobb a SIDS rizikója, de utána is előfordulhat.

1 éves kor után nem találkozunk vele.

A SIDS áldozatok között gyakrabban találunk olyan csecsemőket, akiknek az édesanyja dohányzik, rossz szociális körülmények között él és nem szoptatja a csecsemőjét (2).

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) 2016-ban aktualizálta a hirtelen csecsemőhalál Sudden Infant Death Syndrome (röviden SIDS) megelőzésére szóló irányelvét (3), valamint 2020-ban jelent meg a NICE irányelve az együtt alvás és a SIDS rizikójáról (4).

Mindkét irányelv azt javasolja, hogy a szülők ne osszák meg az ágyukat a csecsemővel!

Mit tehetek a SIDS megelőzéséért?

 • A gyermeket sima, kemény fekvőfelületen kell altatni, a kutatások szerint hanyatt fekvő pozícióban.
 • A lepedő feszesen legyen rögzítve, hogy az ne gyűrődhessen.
 • Az alváshoz használt kiságy üres legyen.
 • Ne használjunk puha párnát, paplant.
 • Ne legyen az ágyban puha, szőrös játék.
 • A csecsemőt tilos alkohol, dohányzás vagy drogok hatásának kitenni, mert ezek növelik a SIDS kockázatát.
 • Az AAP otthoni csecsemő-monitorozásra szánt eszközök használatát nem javasolja. Azonban azokban az esetekben, amikor a szülők szorongása ezzel az eszközzel oldható, érdemes használni. Nagyon fontos, hogy az eszköz használata előtt szakszerű képzést kapjanak a fiatal családok.
 • Gondoskodni kell arról, hogy a gyermek minden előírt védőoltást megkapjon.
 • A gyermek egészséges fejlődésének biztosítása érdekében napközben hason fekve is töltsön időt a csecsemő, természetesen felnőtt felügyelete mellett.
 • Sose fektessük a csecsemőt közös ágyba a szülőkkel, mert a felnőttnek a gyermekre való rágördülése is fulladásos halált okozhat.
 • A szoptatás védelmet nyújt a SIDS-szel szemben. Javasolt azonban az éjszakai szoptatás befejezése után a csecsemőt a saját fekhelyére helyezni.

Mikor hívd azonnal a mentőt (112) – mi jelezheti elő a hirtelen csecsemőhalált?

 • ha leáll a baba légzése vagy elkékül
 • ha nehezen kapkodja a levegőt a baba
 • hogyha eszméletlen a gyermek vagy úgy tűnik, nem tudja, mi történik vele
 • ha nehezen ébreszthető vagy nem ébred fel a csecsemő

A kórkép ismertetésével célunk a figyelemfelhívás arra, milyen fontos a csecsemő alváskörnyezetének kialakítása.

További alvással kapcsolatos cikkeinket itt találod >> Alvás

Források:
1) Brendon blogbejegyzés a baba alvásigényéről
2)http://gyermekorvostarsasag.hu/upload/gyermekorvostarsasag/document/Gyermekgyogyaszat_2003_jun_07_A_hirtelen_csecsemohalal_szindroma_SIDS.pdf
3) https://pediatrics.aappublications.org/content/138/5/e20162938
4) https://www.nice.org.uk/guidance/ng194/documents/evidence-review-15

Szerző: Tománé Mészáros Andrea