Ebben a részben a síró baba megnyugtatása a témánk. A „Sírás” aloldalon részletesen ismertettük a sírás okait, így itt most a teendőket vesszük sorra. Az első időkben az új szülőknek mentálisan az egyik legmegterhelőbb a gyermek sírása. Nem értik miért sír a gyermek. Gyakran úgy érzik a szülőségük kérdőjeleződik meg, ha nem találják a megoldást.

A „Megrázott gyermek szindróma” (SBS/AHT) megelőzésének két alappillére van:

1. Hogyan nyugtassam meg a babámat, ha sír
2. Hogyan előzzem meg a sírást

Fontos azt még egyszer tudatosítani, hogy a legtöbb sírás mögött nincs betegség, a korai viselkedésfejlődés természetes része.

Ha esetleg mégis betegség állna a háttérben, akkor természetesen ezt ki kell vizsgálni és mindent meg kell tenni azért, hogy a babánk ne szenvedjen.

Vannak azonban olyan univerzális tevékenységek, amelyeket minden szülő használ a csecsemő megnyugtatására. Némelyek nagyon egyszerűek, mégsem jutnak eszünkbe, különösen egy vigasztalhatatlanul síró babánál. Kutatások igazolták, hogy a megnyugtató tevékenységnek van néhány közös jellemzője. Ezeket vesszük sorra.

FIGYELJ! A megnyugtatási technikák közül sok, az esetek többségében működik, de semmi sem működik mindig. Ez rendben is van így, és nem jelenti azt, hogy valami baj van Veled vagy a babával.

A baba megnyugtatása kulcsa, hogy mi magunk nyugodjunk meg!

Már sok millió szülő került olyan helyzetbe, amibe ti is kerülni fogtok. Lehettek dühösek a babátokra, lehettek frusztráltak attól, hogy nem tudjátok a megoldást a sírásának csillapítására. Egy síró csecsemő, akit nem tudunk megvigasztalni, dühöt válthat ki belőlünk, ami teljesen normális érzés. Fontos azonban, hogy felismerjük és megtanuljuk a düh megfelelő kezelését, hogy azzal ne okozzunk sérülést a babánknak.

Ezen az oldalon sok praktikus tanácsot találhattok, amelyek legtöbbször beválnak. De mindig tudd, hogy lehetnek olyan helyzetek, amikor semmi sem működik. Ha kezdesz nagyon frusztrált lenni a babád sírásától, akkor ideje, hogy kilépj a szituációból. Ez nem jelenti azt, hogy rossz apa vagy rossz anya vagy, mert magára hagyod a gyermeked. Kérj segítséget másoktól, amíg le tudod magad csillapítani. Ha nincs segítség körülötted, akkor tedd a babádat biztonságos helyre, és menj ki a szobából. Ha van kire bíznod őt, sétálj egyet és fújd ki magad!

A legfontosabb, amire mindig emlékeztetni kell magadat: Soha ne tartsd a kezedbe a gyermeket, ha dühös vagy!

Szerző: Tománé Mészáros Andrea

További megnyugtatással kapcsolatos cikkeinket itt találod: >> Megnyugtatás