Mamata

A mamata szanszkrit szó, mely kötődést jelent.

Miért választottuk a programunknak ezt a nevet? Mert mindennek az alapja a kötődés.

A kötődéselmélet atyja Edward John Mostyn Bowlby (1907-1990) brit pszichoanalitikus, pszichiáter/pszichológus megfigyelése szerint a gyermek számára alapvető fontosságú a gondoskodás, a szeretet, az odafigyelés és ez alapjaiban határozza meg a gyermek pszichés egészségét. Befolyásolja, hogy a későbbiekben milyen kapcsolata lesz a többi emberrel, a kortársaival, hogyan fog viselkedni a párkapcsolatában és egyéb szociális kapcsolataiban. A biztonság élménye, vagy ennek hiánya meghatározza, hogy mit várhat a gyermek a világtól, a többi embertől.

A csecsemő születésétől fogva törekszik arra, hogy a gondozójával közeli kapcsolatot alakítson ki (Danis, 2007). A kötődés kétirányú folyamat, melyben döntő szerepe van a gondozó szülő viselkedésének. A baba első életéve a kötődés szempontjából kulcsfontosságú.

Mi abban segítünk, hogy leendő szülőként hogyan készülj fel a babád fogadására. Mit tudsz megtenni azért, hogy biztonságosan jól tudjon kötődni, hogyan tudod őt segíteni különböző életkorokban, hogy magabiztos pozitív énképpel rendelkező felnőtté tudjon válni.

„Mert minden gyermeknek jár a biztonságos és boldog gyermekkor”

 

Team

 

Tománé dr. Mészáros Andrea PH.D. (megrázott gyermek szindróma) – védőnő, programvezető

Minden program mögött áll egy ember, aki megálmodja. Több évet körzeti védőnőként, majd alapításától megszűnéséig (2003-2015) az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben (OGYEI) dolgozott védőnőként. A gyermekbántalmazás megelőzésével 2004 óta foglalkozik. 2009-ben ismerkedett meg az ausztrál SBS prevenciós programmal OGYEI gyermekbántalmazás megelőzési munkacsoportjának tagjaként. Részt vett az ausztrál program magyar adaptációjában, valamint a szakemberek felé történő oktatás megszervezésében, megvalósításában. Jelenleg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Módszertani Igazgatóságán dolgozik, és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán egyetemi tanársegédként oktat. Ph.D disszertációja: A megrázott Gyermek szindróma (SBS/AHT) szociálpediátriai kontextusa 

 

Dr. Kovács Zsuzsanna – ny. házi gyermekorvos, szakmai tanácsadó

Nyugdíjba vonulásáig házi gyermekorvos, emellett 2003-2015 között az Országos Gyermekegészségügyi Intézet gyermekgyógyász munkatársa. A gyermekbántalmazás megelőzés munkacsoport vezetőjeként irányította gyermekbántalmazással kapcsolatos szakmai irányelvek fejlesztését, részt vett a www.gyermekbantalmazas.hu weboldal létrehozásában, valamint az ausztrál SBS megelőzési program („Sose rázd a kisbabádat”) hazai adaptációjában. Számos szakcikk, könyvfejezet szerzője, fordítója. Tagja a Nemzetközi Szociálpediátriai és Gyermekegészségügyi Társaságnak (ISSOP), a Magyar Gyermekorvosok Társaságának és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének.

 

Bolodárné Gaál Katalin – egészségügyi szakoktató, intenzíves gyermekápoló

A sorsa még kisgyermekként eldőlt, amikor az első babáját megkapta. Azóta tudta, hogy gyermekekkel szeretne foglalkozni. Kezdetben gyermekorvosnak készült, aztán a középiskolai gyakorlat során rájött, hogy az ápolók több időt töltenek a gyerekekkel, ezért elkezdett önkénteskedni a Heim Pál Gyermekkórházban. Kiemelkedő lelkesedése hatott az akkori szakoktatóra, mely következtében az első tanuló volt, akit az intenzív osztályra engedtek gyakorlatra, aztán ápolói állást is ajánlottak ott számára. Nagykorúsága első napja 1986-ban, az első fizetett munkanapja lett. Munka mellett tanult szakápolónak 1991-ben. Amikor családja lett, azt hitte nem fog tudni ehhez a hivatáshoz visszatérni, de képtelen volt elszakadni és már a GYED ideje alatt is vállalt műszakokat. Az oktatásba is az intenzív osztályon kapcsolódott be, amikor a gyakorlatra érkező diplomás ápoló hallgatóknak tanította az intenzív ápolást. A HIETE szakoktatói szakán végezett 1999-ben, hogy a képzettsége is igazodjon az álmaihoz. Kezdetben az intenzív osztályon és a sebészeten foglalkozott tanulókkal és dolgozott ki ápolási protokollokat, majd 2001-ben kórházi szakoktató lett, így már minden betegellátó osztályon foglalkozhatott a gyermekápolás gyakorlati oktatásával. 2006-tól különböző egészségügyi
szakképzést nyújtó iskolákban volt óraadó, 2022-től a Semmelweis Ignác Szakképző Iskola által szervezett csecsemő- és gyermekápoló képzést vezette. Nagyon hamar rájött, hogy miközben a tanulókat bevezeti a gyermekápolás rejtelmeibe, az ápolt gyerekekre – közvetve az ő pályaorientációjukra is – hatással lehet. Ez motiválta abban, hogy a MESZK Budapesti Oktatási Bizottságában a pályaorientációt tartja szívügyének. Nagy örömére szolgált, amikor 2023-ban a MESZK Gyermekápolási Tagozatának vezetőjévé választották. Amit szeretne a leendő szülőknek átadni, az-az attitűd, amivel egy újszülöttet, csecsemőt kisgyermeket gondozni érdemes. Célja, hogy egy olyan stabil ellátási alapot tudjon bemutatni és gyakoroltatni, amivel a szülők felkészültté válnak a babával töltendő első napok kihívásaira, és
magabiztos, de fejlődni, alakulni képes édesanyává és édesapává lesznek.

 

Tóth-Baranyi Tamara – Hatha jóga, Gyermekjóga-és Kismamajóga oktató

Tanulmányait a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelő-edző szakán végezte. 2017 januárjában ismerkedett meg a hatha jógával és 2017 szeptemberében kezdte el a tanulmányait a
Sivánanda Jógaközpontban, mint felnőtt jóga oktató. Mindig is a gyerekek és a segítő szándék vezérelte, így 2019-ben miután a felnőtt jógaoktató képzést elvégezte, 2019 novemberében a gyermekjóga oktatói
továbbképzést is sikeresen teljesítette. Decembertől már egy 6 fős csoporttal kezdte el oktatni a gyermekjógát. Évről-évre növekedett a csoportja, számtalan óvodában és iskolában megfordult, ahol nyitottak voltak a jógára, így adhatta át a gyerekeknek a jóga iránti szeretetét. 2022-ben végezte el a Jógakalandos Gyermekjóga Oktatói Képzést és Kismama Oktatói Továbbképzést is. Nagyon fontos számára a testi-lelki-mentális jóllét, az összhang, a jókedv és a feltöltődés.

 

Jindáné Dr. Labádi Gabriella – családi és párkapcsolati coach, változáskísérő, szülő-csecsemő, kisgyermek konzulens

Kisgyermekes családokat mentorál, amelynek eredményeképpen a szülők a családjuk kiegyensúlyozott működtetéséhez jól használható eszközökkel és tudással rendelkeznek, a gyermeknél tapasztalt nehézségek enyhülnek vagy meg is oldódnak, és megvalósulhat a család harmonikus működése, a szülő-gyermek kapcsolat kiegyensúlyozottsága. Tevékenységével a kisgyermekes családokat támogatja a várandósságra készülés időszakától a gyermek 3-5 éves koráig. A családok akkor keresik meg, ha az anya vagy az apa a saját szülősége vagy a gyermek viselkedéses állapotai (többek között: alvás, megnyugtathatóság, evés, dac, szobatisztaság) kapcsán nehézségeket tapasztal. Segít a család helyzetének feltérképezésében és a rájuk szabott lehetőségek közös kidolgozásában, majd heteken keresztül kíséri a családokat változás útján.
A munkájáról bővebb információ: https://www.jindagabi.hu/
https://www.facebook.com/jindagabi
Elérhetőség: +36 20 31 2883 vagy konzultacio@jindagabi.hu

 

Pálinkás Zsanett – védőnő, csecsemő – és gyermekápoló, social kommunikáció felelős

A SZOTE védőnő szakán végzett 2007-ben, és a Szegedi Gyermekklinika PIC osztályán dolgozott 5 éven át. Ezt követően magán egészségügyi központban Budapesten szerzett szakmai tapasztalatot várandós gondozás területen, szülésfelkészítő előadásokat tartott. Gyakorló édesanya és tanácsadó védőnőként 13 éve segíti a szülőket a baba fejlődésével, táplálásával, nevelésével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Tanácsadói munkája során látott sok olyan nehézségre, amivel az édesanyák nap mint nap megküzdenek. A szülői lelket érintő nehézségekre is. Örömmel támogatja programunkat, hiszen fontosnak tartja a szülőségre való felkészülést már a várandós időszakban, ami segíthet a felmerülő nehézségek gördülékenyebb leküzdésében. A sírásértés megtanulása, a megnyugtatás technikáinak elsajátítása, a családdá válás folyamatának megismerése hatalmas kincs a leendő szülők kezében!

 

Misszió

A Mamata Program elkötelezett

• a „megrázott baba szindróma” megelőzése és a csecsemők általános jólétének előmozdítása mellett
• a pozitív gyermeknevelési elvek széles körű terjesztése mellett
• a családok, gondozók és szakemberek támogatása és oktatása mellett
• a döntéshozók támogatásában, szakpolitikák valamint kutatások kidolgozásával és végrehajtásával
Együttműködünk állami és civil szervezettekkel, elkötelezett személyekkel, vállalatokkal, hogy tudást, oktatást és eszközöket tudjunk biztosítani a szülők, a szakemberek számára, melyek végső soron a gyermekek jóllétét, egészségét szolgálják.

Hiszünk abban, hogy a közös célok mentén a szülőkkel és a szakemberekkel együtt, hosszútávon fenntartható, szakmailag megalapozott márkát építünk.

Tudományosan megalapozott tartalmainkat hétköznapi nyelvre fordítjuk le, hogy segítsük a szülőket és gondviselőket minél jobb szülővé válni.

 

Vízió

Mély meggyőződésünk, hogy a gyermekbántalmazás megelőzhető.

Azért dolgozunk, hogy a gyermekeink az életük első pillanatától kezdődően biztonságban és boldogságban nőhessenek fel. A Mamata Program két alappillére a megrázott baba szindróma megelőzése/felszámolása és a csecsemők általános ellátásának javítása, a pozitív szülői eszköztár megismertetésével. Hisszük, hogy kezdeményezésünkkel közvetlenül és közvetve hozzájárulunk a gyermekek életminőségének jobbá tételéhez.

Modellértékű rendszerünk létrehozásával hozzájárulunk az egészségügy előtt álló szemléletváltáshoz. Átfogó, magas színvonalú, az emberi kapcsolatokra építő szolgáltatásaink befolyással bírnak az egyéni és csoportos kapcsolatokra, közösségekre és ezek komoly védő és megtartó hatással rendelkeznek.

 

Értékeink

Hiszünk abban, hogy minden gyermeknek joga van a biztonságos gyermekkorhoz. Hiszünk abban, hogy mi szülők és szakemberek sokat tehetünk azért, hogy meg tudjuk óvni a gyermekeinket a veszélytől.

Szaktudásunkkal, tapasztalatunkkal támogatni tudjuk a szülőket abban, hogy minél jobb szülőkké váljanak.

A Mamata Program nemcsak egy SBS megelőző, hanem egy komplex, szülővé válást segítő program, melyet elkötelezett, hiteles szakemberek vezetnek. Kollegáink között megtalálhatók gyermekorvosok, pszichológusok, védőnők, kutatók, szülészek, traumatológusok és sok egyéb területről érkező szakember.

Szakemberként felelősségünk, hogy a megszerzett tudásunkat megosszuk másokkal.

Tanfolyamainkon támogató interaktív légkörben jutsz megoldást nyújtó gyakorlati tudáshoz. Kiscsoportos foglalkozásainkon személyes problémáidra, pillanatnyi elakadásaidra is választ kaphatsz. Online tanfolyamaink rugalmasan alkalmazkodnak az időbeosztásodhoz.
Az egészségügyi szakdolgozókat, elsősorban védőnőket és szülésznőket szeretettel várjuk jelenléti és online módszertani képzéseinken.