Megrázott baba szindróma – SBS/AHT

Mi a Shaken Baby Syndrome (SBS/AHT)?

Mi a megrázott baba szindróma (SBS/AHT)?

 

A megrázott baba szindróma (SBS/AHT) már kifejezésként is magyarázatot igényel. Az angol nyelvű szakirodalomban jelenleg párhuzamosan használják a Shaken Baby Syndrome (SBS) és az Abusive Head Trauma (AHT) kifejezést. Mindkét elnevezést használjuk, mert ha a legnagyobb tudományos orvosi adatbázisban a PubMed-ben keresünk, akkor az SBS-re 917 találatot, míg az AHT-re 4507 találatot ad.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) az SBS-t az AHT egy olyan alcsoportjaként írja le, amelynek sérülései halálhoz vagy maradandó neurológiai fogyatékossághoz vezethetnek.

A magyar nyelvű szakirodalom meglehetősen kevés, szisztematikus adatgyűjtés a magyar esetekről nincs. Így nem tudjuk pontosan megmondani, hány gyermeket érint ez a kórkép évente. Diagnosztizálása nagy figyelmet igényel, mert a tünetek sok tényező függvényei.

A megrázott baba szindróma (SBS) leírása:
Az SBS a gyermekbántalmazás egyik speciális fizikai bántalmazási formája, amely akkor következik be, ha egy csecsemőt vagy kisgyermeket hevesen megráznak, vagy kemény tárgyhoz hozzáütődik a feje. A fellépő jelek és tünetek együttesének leírására használt kifejezés.

Mi okozhatja a kórképet?

Véletlen balesetek, gondatlanság – ezek veszélyesek, de nem mindig okoznak maradandó sérüléseket:

• legtöbbször helytelen nevelési szokások. Ilyen például a csecsemők levegőbe dobálása „szeretgetés”, „játék” céljából, vagy az ismert „hóc, hóc katona” játék kicsi csecsemőknél
• véletlen balesetek pl. leesés kanapéról, pelenkázóról stb.
• nem megfelelően, vagy egyáltalán nem használt autós biztonsági ülések

Szándékos esetek – bántalmazás:

Legtöbbször a gyermek sírását tolerálni képtelen szülő/gondozó a saját frusztráltsága, tehetetlensége miatt indulatból megrázza a gyermeket, azt gondolván, hogy így ki tudja zökkenteni a vígasztalhatatlan sírásból.

Miért veszélyes a baba rázása?

A néhány másodpercig tartó heves rázkódás súlyos sérüléseket okozhat. Bár a rázás bármilyen korú gyermeknél okozhat sérülést, a gyermekek életük első évében a legérzékenyebbek a sérülésekre. A csecsemő sérülékenységéhez hozzájáruló tényezők a következők:

• A csecsemők feje testméretükhöz képest nehéz és nagy.
• Testarányai mások, mint a felnőtteké (a fej mérete a teljes test 25%-a, míg ez a felnőtteknél ez 10%)
• A csecsemők nyakizmai gyengék.
• A csecsemők agya törékeny, fejletlen.
• Az agyat körülvevő erek sérülékenyek, már kis erőbehatásra is könnyen elszakadnak.

Milyen tünetei vannak?

• azonnali tünetként légzés zavar/ teljes légzésleállás jelentkezhet
• gyakori tünetek: a csecsemő izgatottsága, ingerlékenysége és magas hangú sírása, valamint a hányás és a tudatzavar
• súlyos esetben szívmegállás és halál is bekövetkezhet
• ha a csecsemő túléli a közvetlen a megrázás utáni időszakot, késői következményként központi idegrendszeri bénulás, mozgáskorlátozottság, hallás- vagy beszédzavar maradhat vissza,
• még „enyhébb” esetekben is komoly gondok adódhatnak később a gyermek magatartásával és tanulásával.

Következmények

King, Mackay és Simick, 2003 kutatása szerint (364 olyan gyermeket történetét vizsgálták meg, akik mindegyike SBS diagnózissal rendelkeztek):

• A megrázást követően a gyermekek 19%-a meghalt.
• A gyermekek 81 % -a élte túl a megrázást.
• Ebből a csoportból a gyermekek 55%-a idegrendszeri károsodást
• 65%-a látássérülést szenvedett,
• 85%-nak volt szüksége további komplex rehabilitációra, fejlesztésre, kezelésre
• Hosszútávú megfigyelések alapján az enyhe megrázást követően keletkező mikro agyvérzések a későbbi életben tanulási, megértési zavarokat, beilleszkedési nehézségeket eredményezhetnek.

Megelőzés

A kórkép 100%-ban megelőzhető! Alapja a megfelelő tudás elsajátítása. Mi ebben segítünk.

Számos országban komplex megelőzési programokat dolgoztak ki erre. Magyarországon a Mamata Program ez az első olyan prevenciós program ebben a témában, amely a várandósokra és partnereikre együttesen épít. Keresd a programot és jelentkezz a Tanfolyamaink aloldalon.

A prevencióban kulcsszerepe van a képzett szakdolgozóknak, elsősorban védőnőknek és szülésznőknek. Amennyiben szeretnéd a program módszertanát megtanulni és a megszerzett tudásodat a várandósaidnak továbbadni úgy keresd a Tanfolyamaink aloldalon az SBS Módszertani képzések tanfolyamot.

Sírás és kólika

Sírás és kólika

A csecsemőkori kólika az élet első két hetében jelentkezik és rendszerint a 4. hónap végére megszűnik. A baba sokat sírhat ebben az időszakban.

bővebben

Tények

A sírás frusztráló
A NORMÁL egészséges csecsemők naponta 2-3 órát is sírhatnak.

A szülőség fárasztó

A sírás megértése tanulható
A babák 20%-a meghal a megrázás miatt
Az SBS
100%-ban
MEGELŐZHETŐ!
Világszerte több mint 5400 szakcikk