2016-ban az amerikai Pediatrics szakmai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fiatal, átlagosan 25 éves kispapák közt 68 százalékkal több depressziós tünet jelentkezik az apává válás első 5 évében. Ez az adat a párkapcsolatban és gyermekükkel együtt élő apákra vonatkozik. Egy másik tanulmány szerint az apává válás első évében az apák 25%-a tapasztalat magán enyhe depressziós tüneteket, melyből 10-12%-nál diagnosztizálták a depressziót.

Nézzük meg mi okozza a kispapa-depressziót

Egy gyermek születése akaratlanul is megváltoztatja a szülők korábbi életét. Gondoljunk csak bele. Adott egy fiatal pár, aki hétvégén sokáig szeret lustálkodni, sok a programjuk, ami olykor hajnalig is elhúzódik. Majd megszületik a kisbaba, egyre kevesebbet alszanak, hiszen gyakran ébrednek a babához, olykor zuhanyozni sincs idejük. Ez az állapot a mentális egészségre hosszú távon negatív hatással lehet. A családalapítás hatalmas felelősség, ami a párkapcsolatra, valamint az érzelmekre is kihat. A baba megszületése után az új szülői szerepek kialakulása a kisbaba gondozása tartogathat nehézségeket és több időre lehet szükség, mire megtanuljuk bizonyos helyzeteket hogyan kezelhetünk. Kiemelten fontos a szülők részéről egymás támogatása, az odafigyelés, a türelem és a kommunikáció. Bármi nehézség adódik, azt fontos őszintén megbeszélni és együtt közösen megoldást találni rá. 

Kutatások, tanulmányok

Az anyai szülés utáni depresszió (PPD – Postpartum Depression) egy jól ismert állapot és számos kutatási eredmény áll a hátterében. Keveset beszélünk azonban az apai szülés utáni depresszióról (PPD – Paternal Postpartum Depression), annak az egész családra gyakorolt ​​lehetséges hatásairól, hiszen ezek nem ismertek olyan széles körben. Pedig a szülés utáni depresszió édesapáknál klinikailag szintén egy jelentős probléma. 2017-ben közzétettek egy metaanalízist, amely 74 korábbi tanulmányt vizsgált meg, több, mint 41.000 kutatásba bevont résztvevő adatait vizsgálva. A kutatók arra jutottak, hogy az apai depresszió a férfiak 8%-nál jelen volt (3). Más kutatások szerint, minden 10 édesapából 1-2 – tőt érint (6). Valójában nem csak az édesanyáknál alakulhat ki súlyos hangulatzavar a szülés után, hanem az édesapáknál is fennállhat a szorongás, depresszió kialakulásának kockázata.

A kisbaba megszületésével az apa is egy új és ismeretlen szerepbe kerül, ami elsőre ijesztő lehet számára. A kutatások azt is mutatják, hogy az apai depresszió negatívan befolyásolja a gyermek viselkedését és érzelmi fejlődését egyaránt. (9)  Tanulmányok kimutatták az édesapa mentális egészségének fontosságát a szülés utáni időszakban. A szülés utáni depresszió jelenléte azonban hatással lehet a párkapcsolatra, a csecsemőhöz való kötődés kialakulására és fejlődésére egyaránt. (1)  Ezért is fontos, hogy beszéljünk róla és minél többet megtudjunk a témával kapcsolatban, hogy időben felismerjük a jeleket és kellőképpen támogathassuk az édesapákat a számunkra is nehezebb időszakban. Itt az ideje, hogy az apák mentális és pszichés egészségére is nagyobb figyelmet fordítsunk!

Szülés utáni depresszió kialakulásának lehetséges okai

Kevés figyelmet fordítunk az apává válás nehézségeire, pedig a férfiaknak pontosan ugyanolyan ismeretlen terep szülőnek lenni, mint a nőknek. Az édesapa életében is hatalmas változás történik a kisbaba megérkezésével. Nem csak a megszokott napirendje borul fel, hanem az alvási ciklusa is, ami gyakran alváshiányt okoz. Már nem csak a párkapcsolatban, munkahelyén, hanem az apai szerepében is helyt kell állnia. A „családfenntartó” és „erős támasz” szerepekkel járó nyomás felerősödhet. Ezt a szakirodalomban „Atlasz szindrómának” is nevezik, hiszen az apák érezhetik úgy, hogy az egész világ terhe az ő vállán nyugszik. Amennyiben az apa érzelmileg nem tudott kellőképpen ráhangolódni, felkészülni a baba érkezésére, akár az alkalmatlanság gondolata is megfordulhat a fejében. Fontos hangsúlyozni, hogy a családdá váláshoz, az apai szerep kialakulásához időre van szükség.

Amik növelhetik a depresszió kialakulásának kockázatát:

 • Hormonális változás: Kutatások kimutatták, hogy az apák hormonális változásokat tapasztalhatnak a várandós időszakban és a baba megszületése után egyaránt. A jelenségnek többféle magyarázata lehetséges és külön elnevezése is van. A  Couvade-szindróma lényegében azt jelenti, hogy a leendő apák a terhesség változatos tüneteit kezdik produkálni Pl. megváltozott étvágy, súlygyarapodás, bélműködési zavarok, ételek megkívánása, vagy épp undorodás bizonyos ételektől, fogfájás, lábgörcs, gyengeség, fáradtság, kimerültség, álmatlanság, szorongás, ingerlékenység, levertség, depresszió, fejfájás, koncentrációs nehézségek vagy memóriaproblémák) Couvade-szindrómás férfiaknál az első és az utolsó trimeszterben emelkedik az ösztrogén és a prolaktin szintje, míg a tesztoszteron és a kortizol csökken. (7)
 • Édesanya depressziója: Depressziós édesanya esetében a férfiak jelentős részénél szintén jelentkezhetnek a depresszió tünetei. 
 • Eltávolodás érzése: Az apák szeretnének részesei lenni az újszülött baba gondozásának már az első pillanattól kezdve, de gyakran úgy érzik, mintha ki lennének rekesztve. Az anyukák olykor észre sem veszik, hogy kizárják az apát a baba gondozásából. Előfordulhat, hogy annyira elragadta őket a babával való foglalkozás, kötődés, hogy észre sem veszi az édesapa is szeretne időt tölteni a gyermekkel. 
 • Depresszió előfordulása a családban: Depresszió vagy más mentális betegség előfordulása a családi anamnézisben, növelheti a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát.
 • Szülői szerephez való alkalmazkodás: Az új szülői szerep nyomasztó lehet az édesapák számára. 
 • Alvásmegvonás: A legtöbb szülő alábecsüli az alváshiány szerepét a szorongás és a depresszió tüneteinek kialakulásában. Gyakran nem érzik súlyát annak mennyire fáradtak, kialvatlanok.
 • Koraszülött baba: A koraszülött baba érkezése a családban fokozott aggodalommal jár. 
 • Kólikás hasfájás: A kólikás hasfájás időszakában a baba nagyon sokat sírhat. Nappal és éjjel is nyugtalanabb lehet, ami kimerítheti a szülőket. 

A fenti okok mellett az anyagi stressz, párkapcsolati problémák, közelmúltban történt veszteség, trauma mind fokozhatják a depresszióra való hajlamot. 

Nehezebb felismerni, mint az anyáknál

Az édesapáknál nehezebb felismerni a szülés utáni depresszió meglétét. Ennek az egyik oka, hogy a baba megszületését követően a férfiak viszonylag háttérbe szorulnak, hiszen a legnagyobb figyelem az anya és a baba fizikai és lelki jólétére irányul. Nehezítheti a helyzetet, hogy a férfiak kevésbé nyílnak meg és beszélnek az érzéseikről, gyakrabban magukba zárkóznak. Ha az anyuka túlságosan nagy figyelmet fordít a babára az első hetekben, párjában kialakulhat az elhanyagoltság érzése. A kevés kommunikáció, intimitás hiánya pedig könnyen párkapcsolati problémákhoz vezethet. 

Apai szülés utáni depresszió: tünetek és jelek

 • fáradtság, koncentrációs nehézségek
 • kevés kommunikáció vagy kommunikáció teljes hiánya
 • étkezési és alvási problémák
 • tehetetlenség és értéktelenség érzés
 • szorongás
 • nem keresi a kisbabával a kapcsolatot, öröm vesztettség a gyermekkel szemben
 • szomorúság
 • lehangoltság
 • munkába menekülés
 • új párkapcsolat kialakítása
 • harag 
 • ingerlékenység, frusztráció
 • káros szenvedélyek iránti vonzódás
 • testi panaszok megjelenése

A szorongás következtében az édesapánál olykor megfigyelhető az élet miatti túlzott aggodalom, pánikroham, rögeszmés kényszeres zavar tünete is. (4)

Az édesapa depresszióra való hajlamát fokozhatja: 

 • ha első gyermek vagy nem tervezett baba érkezik a családba,
 • ha túl fiatal,
 • ha túl nagy az elvárás az édesapával szemben, gyakran kritika éri. 

Fontos lenne jobban bevonni az édesapákat már a babavárás időszakába

A várandósság időszakában a leendő édesapa végig követi párja testi átalakulását, érzelmi hullámzását, érezheti a magzat mozgását, kapcsolata kezdetben mégsem olyan bensőséges a babával. Ezért is fontos a közös élmény és felkészülés a szülői szerepekre. Remek alkalom együtt részt venni ultrahang vizsgálaton, szülésfelkészítő tanfolyamon, kórház látogatáson. A közös vásárlás, babakellékek beszerzése, babaszoba kialakítása, mind segítheti az egymásra hangolódást és csökkenthetik a depresszió kialakulásának kockázatát a kisbaba megszületése után.

Az apai szülés utáni depresszió megelőzésében az édesanyának is meghatározó szerepe van

Az apa a gyermek életében fontos szerepet játszik, éppen ezért javasolt, hogy az anya már az első héttől kezdve próbálja meg bevonni a baba gondozásába. Ennek segítségével „egy csapatként” birkózhatnak meg a kezdeti nehézségekkel, ugyanakkor az apa-gyermek kapcsolat elmélyítését is elősegítheti. Természetes, hogy az első hetekben a figyelem a kisbabára irányul, de ahogy összerázódik az új családi élet, fontos, hogy a szülők egyre több figyelmet fordítsanak egymásra is. A szülői szerep mellett a boldog párkapcsolat is elengedhetetlen, hiszen mind ez szükséges a kiegyensúlyozott családi élethez. És persze nem szabad megfeledkezni az “én időről” sem, ami szintén jár mind az apának és anyának egyaránt. Erre is javasolt időt teremteni és segíteni egymást a kikapcsolódásban. 

Felhasznált irodalom:

 1. Anna K Musser, Azza H Ahmed, Karen J Foli, Jennifer A Coddington Paternal postpartum depression: what health care providers should know PMID: 23182851 DOI: 10.1016/j.pedhc.2012.10.001 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23182851/
 2. Antonia MuzardMarcia OlhaberryNina ImmelJavier Moran-Kneer Family dynamics. An exploration of parental sensitivity and depressive symptoms among mothers and fathers of toddlers PMID: 35047427 PMCID: PMC8715268 DOI: 10.4081/ripppo.2021.551  Res Psychother . 2021 Dec 20;24(3):551. doi: 10.4081/ripppo.2021.551. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35047427/
 3. Emily E Cameron  Ivan D SedovLianne M Tomfohr-Madsen : Prevalence of paternal depression in pregnancy and the postpartum: An updated meta-analysis PMID: 27475890 DOI: 10.1016/j.jad.2016.07.044 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27475890/                                                         
 4. Postnatal depression in dads and co-parents: 10 things you should know https://www.nct.org.uk/life-parent/emotions/postnatal-depression-dads-and-co-parents-10-things-you-should-know
 5. Rao WW , Zhu XM , Zong QQ , Zhang Q ,Hall BJ , Ungvari GS , Xiang YT Prevalence of prenatal and postpartum depression in fathers: A comprehensive meta-analysis of observational surveys. Journal of Affective Disorders, 28 Oct 2019, 263:491-499 https://doi.org/10.1016/j.jad.2019.10.030 PMID: 31757623  https://europepmc.org/article/med/31757623
 6. Robyn Horsager- Boehrer: 1in 10 dads experience postpartum depression , anxiety: How to spot the signs  https://utswmed.org/medblog/paternal-postpartum-depression/                                                         
 7. Robin S. Edelstein, Britney M. Wardecker, William J. Chopik, Amy C. Moors, Emily L. Shipman, Natalie J. Lin Prenatal hormones in first-time expectant parents: Longitudinal changes and within-couple correlations First published: 15 December 2014 https://doi.org/10.1002/ajhb.22670 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ajhb.22670
 8. J Affect Disord . 2016 Jan 15:190:675-686. doi: 10.1016/j.jad.2015.09.063. Epub 2015 Oct 24. Liana S Leach, Carmel Poyser, Amanda R Cooklin, Rebecca Giallo Prevalence and course of anxiety disorders (and symptom levels) in men across the perinatal period: A systematic review PMID: 26590515 DOI: 10.1016/j.jad.2015.09.063  https://www.ncbi.nlm.gov/pubmed/26590515                                                      
 9. Journal of Affective Disorders , 2019. február 11. , 249: 371-377 https://doi.org/10.1016/j.jad.2019.02.033  PMID: 30818245 https://europepmc.org/article/MED/30818245