Ez most kivételesen hosszú bejegyzés lesz, de fontos, hogy pontosan értsétek.

kólika (latinul colica, jelentése: görcsös hasi fájdalom) – szó egy kórképre utal, bár máig nem bizonyított az emésztőrendszeri eredete, de kialakulásában oki tényező lehet a bélrendszer éretlensége, a bélflóra kialakulatlansága. Az anyatejes és a mesterségesen táplált csecsemők körében hasonló az előfordulása. (1)

A csecsemőkori kólika az élet első két hetében jelentkezik és rendszerint a 4. hónap végére megszűnik. (2) Mindenképpen figyelmet kell fordítani rá, mert a sok sírás fokozza az anyai szorongást, a fáradtságot, elkeseredést, és agresszivitáshoz vezethet. Ez a megrázott baba szindróma egyik kiváltó tényezője lehet, sokszor az apukák részéről is („Nem bírom már elviselni a gyerek sírását, történjen már valami!” )!
A szülők joggal gondolhatják azt, hogy valami baj van a csecsemőjükkel, vagy valami rendellenes a fejlődésükben. Miért is gondolnák máshogy, hiszen a sírás hosszú időn keresztül folytatódik, semmi sem segít, bárhogyan is próbálják megnyugtatni a babát. A szülők gyakran kétségbeesettek, kimerültek és összezavarodottak, sokszor egymásnak ellentmondó tanácsokat kapnak.

Nézzük, melyek azok az állapotok, amelyek hozzájárulhatnak a fokozott síráshoz.

 • reflux – viszonylag ritka és nem bizonyított az ok-okozati összefüggés a sírás és a betegség között
 • tejfehérje allergia
 • laktóz intolerancia
 • húgyúti fertőzés

Ezek a kórképek valósak és fájdalmat okoznak a csecsemőknek, azonban a sokat síró babák többségénél nincs szervi ok a háttérben.

A „kólika” szó hallatán a szülőknek az az érzete is kialakulhat, hogy ha ez egy kórkép, akkor a sírás orvosolható gyógyszerrel. A kereskedelemben kapható termékek százai állnak rendelkezésre, amelyek azt állítják, hogy „csökkentik” vagy „megszüntetik” a kólikát.

Milyen tünetek esetén gondolj kólikára?

 

 • a kicsi hirtelen, minden nyilvánvaló ok nélkül, vigasztalhatatlan sírásba kezd, amely végül ugyanilyen hirtelen marad abba
 • a baba sírás közben láthatóan erőlködik: kezeit ökölbe szorítja, lábait felhúzza, szemöldökét összeszorítja, rövid ideig  lélegzetét  visszatartja
 • A Róma III kritérium rendszer alapján a sírógörcsök legalább három héten keresztül hetente legalább háromszor jelentkeznek és ez több, mint napi 3 óra, jellemzően a délutáni órákban a leghevesebbek, de gyakran éjszaka is jelentkeznek (3)
 • a hasa feszes és puffadt (4)
 • a sírások között a baba egészségesnek, elégedettnek látszik, emellett a testi fejlődése zavartalan, súlya megfelelően gyarapodik.

Mi az, ami befolyásolja a bélflóra kialakulását?

 

 • antibiotikum használat a várandósság végén, a szülés alatt/után
 • a születés módja – megfelelő bélflóra kialakulásához szükség van az édesanya hüvelyén való áthaladáshoz
 • a korai mellre tétel és az anyatejes táplálás
 • vírusos/bakteriális fertőzések

Terápiás lehetőségek

 

Konzervatív módszerek

Megfigyelések szerint a hasi görcsöt oldhatja a masszírozás, tornáztatás, és a has melegítése meleg terápiás párnákkal (pl. meggymag párna). Meg kell azonban jegyezni, hogy a kutatások szerint a manuálterápia hatékonysága alacsony, ritkán közepes erősségű bizonyítékokkal rendelkezik. A rossz minőségű adatok miatt egyes esetekben a terápia elutasítását is okozhatja. Azonban nem szabad elmenni a manuálterápia azon hatása mellett, hogy a terapeuta megnyugtatja, támogatást ad a szülőnek a sírás okozta nehéz időkben és befolyásolhatja a szülői nevelés eszköztárát. A terápia alacsony kockázatú az esetleges nem kívánatos események kialakulása szempontjából. (5)

 • Anyuka étrendje: puffadást okozó ételek kerülése, karakteres fűszerek elhagyása.
 • Megfelelő ideig tartó böfiztetés (túl mohó szopás esetén a sok levegő nyelése feszíti a gyomrot/bélrendszert). Ha túl sok levegőt nyel a baba (akár helytelen mellre helyezés, vagy rossz szopási technika miatt), célszerű a szoptatás megszakítása böfiztetés céljából. Üvegből való táplálás esetén fordítsunk gondot a megfelelő kiképzésű cumi kiválasztására és használatára, hiszen ez is okozhat túl sok levegőnyelést.
 • Szélcső – egyes vélemények szerint elavult, de hatásos lehet. Figyelni kell arra, ne okozzon sérülést! Bár nem szoktunk terméket ajánlani, de most kivételt teszünk. A szélcsőnél puha, vékony gumiból készült eszköz a célravezető (pl. Rüsch)
 • Természetes összetevőket tartalmazó készítmények – hasfájós panaszok enyhítésére – nincs bizonyított erejük, tapasztalati tényeken alapulnak és természetesen minden babának más válhat be. Egyszerre csak egy készítmény alkalmazása javasolt és várjunk pár napot, amíg megtapasztaljuk a készítmény hatását.
 • Baby Calm cseppek: édesköményolaj, ánizsolaj, mentaolaj. Bár nem vényköteles a készítmény, de kérjük ki a gyógyszerész véleményét, mert ritka esetben a menta okozhat allergiát.
 • Gripe Water Baby – „Angol Víz”- kapormag olaj, natrium-bicarbonát
 • Gyógynövényes teák – pl. édeskömény, ánizsmag önmagukban vagy keverékekben – Mecsek baby tea

Fizikálisan ható gyógyszerek – keletkező gázok megkötése, távozásuk elősegítése: ún. „szélcseppek”

 • Szimetikon hatóanyagtartalmú készítmények (pl. Infacol szuszpenzió, Infacol Wind Drops/ Degas csecsemőcseppek, Espumisan L emulzió, Sab simplex szuszpenzió, Telament Paediatric Colic Drops, stb.– csak a kólika bizonyos eseteiben hasznosak. Harminchét tanulmány meta analízise során a kutatók arra jutottak, hogy a szimetikonok hatása mérsékelt, vagy alacsony bizonyítékokkal rendelkezik és sem előnyös, sem egyértelműen negatív hatást nem mutatnak. (6)

Probiotikumok

A bélrendszer éretlensége az egyik meghatározó faktora az élet első hónapjaiban előforduló emésztési zavaroknak és a kólikának. A bélflóra részét képező baktériumok fontos szerepet játszanak az immunrendszer érésében, a védelmi funkcióban, és a bélmozgás szabályozásában. Ez a felismerés vezetett a probiotikumok alkalmazásához, amelyek a kólika megelőzésében is szerepet játszhatnak.

A kutatási eredmények megosztottak.

 • Vannak kutatások, melyek alapján a probiotikumoknak semmiféle jótékony hatása nincs ezért nem indokolt az adagolása. (7)
 • Más kutatások szerint a kizárólag 3 hónaposnál fiatalabb, kizárólag szoptatott csecsemők esetében a Lactobacillus reuteri DSM17938 (BioGaia TM) probiotikum hatásosnak bizonyult a túlzott sírás (kólika) esetén. (8)
 • Tíz kutatás metaanalízise során azt tapasztalták, hogy a szoptatott csecsemőknél a probiotikumok jelentősen csökkentették a sírási időt (a bizonyítékok erőssége: 7 erős, 2 közepes, 1 gyenge) (9)
 • Az anyatej helyettesítő tápszerek tartalmazhatnak probiotikumokat, mely a tápszerrel táplált csecsemőknél elősegíti a bélflóra egyensúlyát és a bélbaktériumok ellenállóságát. Azonban a kutatások szerint a tápszer abbahagyása után a bélbaktériumok száma visszaesik és kevésbé ellenállóak, mint az anyatejjel táplált gyermekeké. A szakértők szerint további kutatások szükségesek a pontos mechanizmus megértéséhez. (10)
 • Gyakori „kezelési mód” kólika esetén a vegyesen táplált csecsemőknél (anyatej+tápszer) a tápszercsere. Ez akkor segít, ha bizonyítottan tehéntej-allergia áll fenn. Az anyatejtől való elválasztás nem oldja meg a problémát, sőt árt!

Lactase enzim tartalmú cseppek: a babák egy részének a szervezete általában az első pár hónapban nem termel elegendő mennyiségű laktáz enzimet, ami a tejcukor bontásáért felel. Így a belekben maradó emésztetlen tejcukor is okozhatja a puffadást, hasi fájdalmat, a kólikát.

 • Coli Comfort / Colief csepp babáknak
 • Lactase Comfort csepp – „bocis enzim”

Sajnos, igazi csodaszer nincs. Minden babánál más- más próbálkozás jöhet be. Nem egyforma az sem, hogy kinél meddig tart ez az időszak. Ne keseredjetek el, ne magatokban keressétek a hibát, sokan jártak, jártok ebben a cipőben!

 

1 Müller Katalin Eszter, Kovács Márta.: Infantilis colica – evidencia alapú terápiás lehetőségeink
https://www.doki.net/tarsasag/gyermekorvostarsasag/upload/gyermekorvostarsasag/document/gygy_2014_02_06.pdf?web_id=

2 Veress G. Gyermekgyógyászat 2014. 65.évf. 2. szám

3 Morris Wessel, Pediatrics, 1954  https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/14/5/421.full.pdf

4 Veress G. Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 2010. 2. szám 81-83.

5 Julie Ellwood, Jerry Draper-Rodi, Dawn Carnes.:Comparison of common interventions for the treatment of infantile colic: a systematic review of reviews and guidelines Original research Paediatrics 2020 February 25    https://bmjopen.bmj.com/content/10/2/e035405

6 Julie Ellwood, Jerry Draper-Rodi, Dawn Carnes.:Comparison of common interventions for the treatment of infantile colic: a systematic review of reviews and guidelines Original research Paediatrics 2020 February 25 https://bmjopen.bmj.com/content/10/2/e035405

7 Sung, V et al.: Treating infant colic with the probiotic Lactobacillus reuteri: double blind, placebo controlled randomised trial.BMJ. 2014 Apr 1;348:g2107.

8 Savino, F., et al., Lactobacillus reuteri DSM 17938 in infantile colic: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Pediatrics, 2010. 126(3): p. e526-33.

9 Julie Ellwood, Jerry Draper-Rodi, Dawn Carnes.:Comparison of common interventions for the treatment of infantile colic: a systematic review of reviews and guidelines Original research Paediatrics 2020 February 25 https://bmjopen.bmj.com/content/10/2/e035405

10 Probiotics in Infant Formula https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/formula-feeding/Pages/Probiotics-in-Infant-Formula.aspx