Gyakori kérdés az első gyermeküket nevelő szülőknél, hogy mennyi a babáknál a normális sírás? Minden csecsemőnél előfordul, hogy az élete első szakaszában vigasztalhatatlanul sír. De nem minden csecsemő sír ugyanannyit.

Körülbelül minden negyedik (25%) baba akár napi 5-6 órát is sírhat.

A sírás normális, sőt jellemző az egészséges csecsemőkre, mégis jelentős megterhelést jelent a szülők és a gondozók számára. A vigasztalhatatlan sírógörcsök szinte kizárólag az élet első néhány hónapjára jellemzőek, gyakran váltanak ki tehetetlenséget és bűntudatot a szülőkből/gondozókból. Sokan úgy érzik, hogy a sírás riasztó és kontrollálhatatlan.

A legtöbb szülő/gondozó tudja, hogy ez a fokozott sírás normális és véget fog érni, ami megnyugtató érzés. Sok kismama egy idő után kiismeri a kisbaba jelzéseit, felismeri, hogy másképp sír, ha éhes, álmos, babusgatásra vágyik vagy fáj valamije. Ha figyelmesen, a baba igényeire reagálva gondozzák a csecsemőt, akkor megerősödhet a tudat, hogy nem a gondozásukkal van baj. De sajnos ez nem teszi könnyebbé a nagyon síró csecsemő ellátásának feladatát.

A csecsemő sírása a legtöbb új, fiatal szülő számára az anyaság/apaság kudarcát jelenti. A kudarc ellensúlyozására gyakran túlkompenzálnak a szülők, pl. folyamatosan kézben tartják, folyamatosan énekelnek, folyamatosan „fehér zajt” produkálnak stb. Ez a csecsemő számára zavaró lehet! Az ebből eredő feszültség hozzáadódik a sírás veleszületett okaihoz és ez fokozza a nyugtalanságot.

Tartsatok ki és emlékeztessék magatokat arra, hogy a sírás véget fog érni!

Szerző: Tománé Mészáros Andrea