A baba napirendje – szükség van rá?

Örök dilemma, hogy mi a jó szülői módszer (egyáltalán van ilyen mindenki számára alkalmazható univerzális módszer?

Alapvetően két irányzat különül el markánsan:

1. A szigorúbb szabályokat követő (strukturált), napirendet pontosan betartó módszer
2. A gyermek igényeihez igazodó (a gyermek jelzéseire azonnal reagáló, sok hordozással, sok
fizikai érintkezéssel járó) módszer.

Ezen belül pedig számtalan módszerrel találkozunk, olykor ezek kombinációival. A legtöbbször ezt a családoknak maguknak kell kialakítaniuk. Szakmailag javasolt a gyermek igényeihez igazodó módszer, amely segíti a korai és biztonságos kötődés kialakítását és a minimálisra csökkenti a sírást ebben a korban. A strukturált nevelési forma korai alkalmazása fokozhatja a sírást, a szoptatás idő előtti abbahagyását és a szülői szorongást eredményezhet. Továbbá tudományos bizonyítékok szerint a strukturált szülői gondozás nem befolyásolja a csecsemők éjszakai viselkedését a csecsemők 6 hetes kora előtt.

Azonban vannak esetek, amikor a csecsemőknek 3-4 hónapos koruktól a strukturáltabb nevelési forma a feszesebb napirend kialakítása a kedvezőbb. Ekkor azonban érdemes figyelembe venni csecsemő életkorán túl az egyéni fejlődését és sérülékenységét, valamint saját körülményeinket és prioritásainkat.

Segítség a módszer kiválasztásához

A módszerek kiválasztásakor érdemes néhány dolgot végig gondolni.

  • Mennyire érzi a család problémának az éjszaka felébredő csecsemő
  • Az éjszakai ébredéshez való viszonyunkat befolyásolja az is, hogy milyen mentális állapotban vagyunk (pl. kifáradás, depresszió, stb.). Ez hatással van arra, hogyan birkózunk meg az éjszakai ébredésekkel
  • A legtöbb csecsemőnek, aki éjszaka felébred és jelez a szülőknek, fizikailag semmi baja nincs. Viszont segítségre van szükségük ahhoz, hogy el tudjanak aludni. A legtöbb gyermeknek nem egyszerűen arra van szüksége, hogy csak letegyék őket, hanem az elalváshoz dajkálás, olykor szoptatás szükséges.
  • A mély álom fázisa kb. 20 perc elteltével kezdődik. Ha ezen belül próbáljuk meg letenni a (szerintünk már alvó) gyermeket, akkor nagy az esély arra, hogy a könnyű alvási fázisból felriadva újra éber lesz. A jó hír, hogy az életkor előre haladtával a mély álom fázisához vezető út lerövidül.

Összefoglalva, a szülői technikákkal kapcsolatos döntéseknek a szülők értékrendjén és körülményein
kell alapulniuk.