Vajon mi a kapcsolat a babák alvása és táplálása között? A szoptatás milyen szerepet játszik az  éjszakai ébredésben? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Alvás

Bár a legtöbb szülő számít az első időkben jelentkező éjszakai ébredésre/etetésre, azonban nehéz azt elképzelni előre, hogy ez mennyire fárasztó lesz. Előre azt is nehéz elképzelni, hogy hogyan is fogunk mi magunk reagálni a saját fáradtságunkra.
Legtöbbször az éjszakai ébredés nem jár sok sírással. Etetés után a baba és a szülő is vissza tud aludni. Ez sajnos nem mindig van így.
Tapasztalatok szerint a szülői aggodalmak legfőbb okai a következők:

  • a babánk máshogy viselkedik, mint a többi baba
  • a sokszori felébredés végtelenül kifárasztja a szülőket

A csecsemők 2/3-a kb. 3 hónapos korára tanulja meg a hosszabb alvást. Ekkorra tanulja meg azt is, hogy miként altassa vissza magát ébredés után.

Táplálás – szoptatás

Az éjszakai ébredésben szerepe van a táplálásnak is. A babák gyomra pici, és egyszerre csak kevés anyatej fér el benne. Így könnyű belátni, hogy gyakrabban kell enniük.

Számos kutatásból tudjuk, hogy az anyatejjel táplált csecsemők általában később szoknak le az éjszakai ébredésről, mint a vegyes (anyatej és kiegészítés), vagy a mesterségesen tápláltak.
Az anyatejjel táplált csecsemők szülei számíthatnak arra, hogy addig, amíg a csecsemőjük nappal nem tudja megszopni a fejlődéséhez szükséges mennyiségű anyatejet, éjszaka is ébredni fog.
Az anyatej ideális táplálék a gyermek számára, gyorsabban emésztődik, így előfordul, hogy a csecsemő éhes és igényli az éjszakai etetést is. A csecsemő tökéletesen lebontja az anyatejet, ami nagyon jól fel is szívódik. Az éjszakai szoptatás ezért is nagyon fontos, így jut megfelelő mennyiségű tápanyag és folyadék a babának.
A hazai és nemzetközi szakirodalom szerint is a csecsemő ideális táplálására 6 hónapos korig a kizárólagosan a szoptatás javasolt.

A táplálással, szoptatással kapcsolatosan ajánljuk figyelmetekbe a La Leche Liga Magyarország honlapját.

Alvással kapcsolatos további cikkeinket itt találod: alvás

Szerző: Tománé Mészáros Andrea