A második trimeszterben a kismamák kivirulnak. A legtöbben dolgoznak, aktívan élik meg ezt a szakaszt. Elkezd gömbölyödni a pocak, kisimul a bőr és a belső ragyogás kifelé is szembetűnő. A kezdeti rosszullétek, a fáradság elmúlik. Szinte kicsattannak az anyukák az erőtől!

várandósság kiegyensúlyozott trimesztere

Érzelmi és fizikai változások

A pocak még csak most kezd növekedni, de még nem akkora, hogy az gondot okozzon. Visszatér a nemi vágy, sőt gyakran élvezetesebbé válik a szex. Sok várandós nő ilyenkor szexuálisan aktívabb, mint terhessége előtt. Párjuk legtöbbször örömmel nyugtázza a változást, ám vannak olyan férfiak, akik a terhesség alatt inkább féltik, és óvni szeretnék kedvesüket mindentől, még a szexuális élettől is. A nemi élet szempontjából előnyös változás, hogy a nők sok esetben várandósságuk idején könnyebben jutnak el az orgazmusig – főleg a második harmad idején.

Terhesség idején a bőr sokkal érzékenyebb, és ugyanez igaz a mellekre is. A mellek a várandósság folyamán hatalmas változáson esnek át: méretük jelentősen megnő, sokszor tapasztalható a mellek feszülése, fájdalma. Erre tekintettel kell lenni. A bőr gyakran viszkethet. A has növekedésével a lábak vizesedhetnek, és hátfájások is jelentkezhetnek.

Az érzelmek ebben a szakaszban is hullámzóak lehetnek. A boldogság mellett megjelenhetnek negatív érzelmek is. Tudatosul a kismamában, hogy édesanya lesz, és ez akár szorongást is okozhat. A korábbi élete alárendelődik egy még meg sem született gyermeknek, bizonyos korlátok az életvitelben már most jelentkeznek. Ezek normális érzelmek, de érdemes róla beszélni, hogy oldódjanak a feszültségek.

A baba jogi státuszának rendezése

Érdemes már most átgondolnotok az újszülött családi státuszát. Ha még nem vagytok házasok, szükségetek lesz apai elismerő nyilatkozat beszerzésére. Az ügyintézés a kormányablakon keresztül történik. Vagy akár össze is házasodhattok – még van időtök utazni, nászútra menni!

Hozd vissza az életedbe a sportot!

Ebben az időszakban visszahozhatod az életedbe a sportot, ám néhány sportág kerülendő, ilyen például a biciklizés. A mozgásról ne mondj le, ajánlunk néhány alternatívát:

A magzat

A magzat, ahogy növekszik, a mozgása intenzívebbé válik és kb. a 16-18. hét körül már az anyuka is érzi ezeket. A baba-mama kapcsolat elmélyül. Ebben a harmadban (hozzávetőleg a 20 hetes magzati korban) a hossza kb. 35-40 centiméteres, a testtömege pedig egy kilogramm körül van.
Érzékeli a fényt az anya hasfalán keresztül, hallja a külső hangokat is. Ultrahangon gyakran látni arckifejezéseket, ujjszopást, alvást, ébrenlétet. Ilyenkor már egyértelműen látszik a neme is. Az anyuka tudja, érzi mikor van ébren a magzata, és mikor alszik, milyen íz vagy hanghatás tetszik neki. Ez jó alap az apa-baba kapcsolat alakítására. Jó, ha sokat beszél a magzathoz az apa, így születés után felismeri a hangját a baba.

Ennek a szakasznak a végén történő koraszülés esetén már jó esély van a túlélésre!

Miért izgalmas még, amikor a magzat 20 hetes?

Ettől a szakasztól javasoljuk többek közt az ötalkalmas várandósoktatásunkat az anyukák és apukák részére. Van időtök arra, hogy az egyhónapos kurzus alkalmain részt vegyetek, és megismerkedjetek azzal, mi történik a szülésen innen és túl. Gyertek el, készüljetek fel velünk a szülőségre!

Az I. trimesztert keresed? Itt megtalálod az összefoglalóját: I. trimeszter – Összefoglaló

Már majdnem ráfordultunk a célegyenesre: A III. trimeszter összefoglalója érdekel?

Szerző: Tománé Mészáros Andrea

Második trimeszter cikkek