A mozgás pozítív hatása

A várandósság időszakában gyakran érezheted magad fáradtnak a hormonális változások következtében nem is beszélve az érzelmi hullámvasútról, mégis arra bíztatlak, mozogj rendszeresen! A mindennapokba beiktatott mozgás erőt, energiát és kitartást adhat és fontos a szervezet egészséges működésének szempontjából is. Segítheti a pihentető alvást, enyhítheti a kellemetlen derék – és hátfájás, puffadás tüneteit, növelheti a vér áramlását, ezáltal könnyíthet a kellemetlen szorulás tünetein, ami a várandós időszakban jelentkezhet. A mozgás endorfint szabadít fel, ami a hangulatodra is pozitív hatással lehet.

Napjainkban egyre fontosabbá válik a tudatos életmód és ez igaz a várandós édesanyákra is, akik a 9 hónap alatt továbbra is meg szeretnék őrizni fittségüket. Az első 12 hétben mindenképpen kímélő üzemmódra kell kapcsolni és utána is fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy megfelelő intenzitású mozgást válassz!
Vannak olyan mozgásformák, amik egyes izomcsoportok erősítése révén, segíthetnek neked abban, hogy komfortosabban érezd magad a 9 hónap alatt, valamint a szülést is könnyebbé tehetik számodra.
Vegyük csak sorra!

Az első és legfontosabb: a várandós időszakban megfelelő óvatossággal kezdj bele az edzésbe, és beszéld meg orvosoddal, milyen mozgásformát tart számodra és a magzatod számára megfelelőnek!

A kismama jóga az első számú sport, ami a várandós időszakban javasolt. Az órát szakképzett oktató tartja, aki fel tudja mérni az egészségi állapotod, majd ennek megfelelően javasol számodra mozgásformákat. Mindenképpen a személyes edzést részesítsd előnyben, hiszen az online órákat csak is saját felelősségre végezheted. A jóga segíthet abban, hogy rá tudj hangolódni a babára, a relaxációs gyakorlat során pedig testi és lelki feltöltődésben részed lehet. Az órán fokozott fókuszt kap a test átmozgatása, a nyújtás és légzéstechnikák elsajátítására, mely a szülésnél is segítségedre lehet. Ha még soha nem jógáztál, akkor érdemes megvárni a kezdéssel a betöltött 12 hetet. Ha korábban is folyamatosan jógáztál, nyugodtan folytasd egészen a 36. hétig.

Úszás – a különböző AquaNatal órákat kifejezetten kismamáknak tervezték. A víz felhajtó erejének köszönhetően a gerincoszlop és ízületek a vízben tehermentesítve vannak, így a test izmai hatékonyan tudnak aktiválódni. A víz segít tartani a többletsúlyt, a terhesség alatt kifejezetten biztonságos ez a sport. Amennyiben korábban is úsztál, akkor nyugodtan folytasd tovább, hiszen nagyon jót tesz a gerincnek és az izomzatnak, alaposan átmozgat. Azonban jelezd orvosodnak, ha úszni jársz a terhesség alatt a fertőzések kockázata megnőhet.

Séta – testednek és lelkednek is jót tehet egy kis séta a friss levegőn. Már napi 30 perc séta is jó hatással van a szervezetre és egy kis könnyed kocogás is beleférhet, egészen addig amíg nem érzed megterhelőnek.

Erre figyelj edzés alatt

  • Mozgás előtt egy órával fogyassz szénhidrátban gazdag ételeket, így többlet energiához juthatsz.
  • Edzés előtt és alatt figyelj a megfelelő folyadékbevitelre! Válassz jól szellőző, kényelmes lehetőleg pamut ruházatot és kerüld a túlhevülést, inkább állj meg többször pihenni! Válassz kényelmes sportmelltartót és legyen a lábadon bokádat jól megtartó cipő.
  • Figyeld a szívritmusod, ne lépje túl pulzusod a 140-es értéket.
  • A legjobb szabadban vagy jól szellőztethető helyiségben mozogni.
  • Ne feledkezz meg a bemelegítésről a torna végén pedig a nyújtásról!
  • Hallgass a testedre; ne erőltesd meg magad!

Amit mindenképpen kerülj el!

Kerüld a várandós időszakban azokat a sportokat, amik rázkódással, ugrálással járó gyakorlatokból állnak, a hegymászást, a búvárkodást, a mélyre történő guggolást, testi érintkezéssel ütéssel és/vagy eséssel járó gyakorlatokat. A lovaglás és kerékpározás szintén balesetveszélyes lehet a várandós időszakban.

Ellenjavallatok a mozgásra:

  • veszélyeztetett terhességikerterhesség
  • magas vérnyomás
  • visszérbetegség, keringési zavar

 

Pálinkás Zsanett védőnő

A Mamata Kismama jóga órájára itt tudsz jelentkezni: https://mamata.hu/kismama-joga/