Az első trimeszter egyik legjelentősebb állomása a 12 hetes magzat megléte. Hagyományosan az ifjú szülők eddig az időpontig általában titkolják a várandósság tényét, ezt követően merik szélesebb körben is (család, barátok) elárulni az új családtag érkezését.

Mikor is történt a fogantatás?

Magyarországon a terhességek egy jelentős része nem tervezett terhesség. Az első terhesség felismerése nem könnyű feladat, különösen akkor, ha ez fiatal korban történik. Ilyen esetben, az első meglepődésen túl, ki kell számolnunk, mikor is történt a fogantatás.
A fogantatás időpontját úgy számítjuk ki, hogy az utolsó menstruáció első napjától számított 14. nap körül történhet (+/- 1-2 nap az egyénre jellemző ciklus szerint). Így az első 3 hétben nem is nagyon találunk jelet a várandósságra. A menstruáció késése, majd az otthon elvégzett, vizeletből kimutatható terhességi hormonok mérésén alapuló tesztek igazolhatják a várandósságot.

Tulajdonképpen az első trimeszter első hónapjának vége felé észlelhetünk olyan tüneteket, amelyek a várandósságra utalnak:

 • reggeli émelygés és hányás
 • mellek feszülése
 • fáradtság stb.

Terhességi és szülési kalkulátor a webbeteg honlapján érhetitek el: https://www.webbeteg.hu/terhesseg-hetrol-hetre

Babaméret kalkulátort is ajánlunk figyelmetekbe a csaladinet oldaláról: https://www.csaladinet.hu/hirek/terhesseg/terhesseg_hetrol_hetre/22671/magzat_meret_kalkulator

Ekkortájt történik az első nőgyógyászati vizsgálat, amely megerősíti a terhesség tényét. A vizsgálaton kiszámolják a terminust, ami a szülés várható ideje, majd az orvos kiírja a szükséges vizsgálatokat.
Az igazolt várandóssággal a következő lépés a területileg illetékes védőnő megkeresése, aki a várandóst gondozásba veszi.

Várandósgondozásba való vétel

A védőnők nem szabadon választhatók, hanem a lakóhely szerinti körzeteket látják el. Hogy kihez tartoztok? A legegyszerűbb, ha úgy keresel rá: védőnői körzetek Kaposvár. Ezt követően az utca jegyzék alapján azonosítható be, ki a kirendelt védőnő. Az első várandósgondozási alkalom (a gondozásba való vétel) a rendelőben történik, és minden védőnőnek meghatározott időben van a várandós tanácsadása. Időpontkérés előtt érdemes előzetesen tájékozódni a védőnő nevéről és a várandós tanácsadás időkeretéről.

Mit vigyek magammal? – merül fel a kérdés

 • az orvosi leleteid (terhesség megállapításáról szóló papír)
 • a személyi azonosító adatokat
 • ha bármilyen irat van az előző terhességekről, azt arról meglévő papírokat is

Az első találkozás a védőnővel időigényes, kb. 45-60p, melynek során:

 • A védőnő kiállítja a „kiskönyvet”
 • felveszi a család kórtörténetét, ezekre a kérdésekre készülj fel, volt-e a családban: daganatos, szív- érrendszeri, cukorbetegség, valamilyen szenvedélybetegség
 • rá fog kérdezni az életmódodra, esetleges káros szenvedélyekre pl. dohányzás, gyógyszerszedés; a védőnőnek az egyik feladata, hogy tájékoztasson ezek következményeiről
 • elvégez bizonyos vizsgálatokat: testsúlymérés, haskörfogat, vérnyomásmérés
 • a védőnővel megbeszélitek a következő vizsgálatok menetét

A védőnőnek kötelező látnia a várandós otthonát, ezért a második találkozásra rendszerint a várandós otthonában kerül sor.

De ne görcsölj rá! Vicces görbe tükör, hogy mi vár majd rád a védőnőnél. Krézi a védőnőnél: Góg Anikó -Back In Shape Again-BISA https://www.facebook.com/backinshapeagain/videos/803761353635360

Érzelmi és fizikai változások

Az első trimeszterre jellemző a nagy amplitúdójú érzelmi hullámzás, egyszer fent, egyszer lent, szárnyaló boldogság, őrült szorongás.

Ebben a szakaszban nagyon nagy változások zajlanak a méhen belül is, amiből a várandós alig-alig érez valamit. A pocakja jelentősen nem nő, bár a mikroszkopikus két pici sejtből a 3. hónap végére már egy 10 cm körüli magzat lesz, 2 hetes koráról dobogó szívvel, kialakult füllel, orral, szemmel, vesékkel. Van bélműködése és élénken mozog is, bár ezt a legtöbb kismama még nem érzi.

A családi élet és a kötődés kezdete

Egy gyermek érkezésével a párkapcsolat is alaposan átrendeződik. A legtöbb várandós befelé figyel és már ekkor elkezdődik a kötődés a babánkhoz.
Sokan tartanak a nemi élettől, bár ezzel normál terhesség esetén semmi bajt nem okoznak. A labilisabb hangulat türelmet igényel az apa részéről, de az egymásra figyelés és támogatás, a belsőséges beszélgetések átsegítik a várandóst a kezdeti időszak nehézségein.

A várandósság második harmada már a kezdeti szorongások elmúltával egy könnyed, önfeledt időszak, olvasd el, mire számíthatsz: II. trimeszter – Összefoglaló

Szerző: Tománé Mészáros Andrea

Első trimeszter cikkek