Vendégszerzőnk: Halász Petronella, klinikai szájhigiénikus

Száj- és fogápolás kismamáknak

Megfelelő odafigyeléssel nem károsodnak a fogaid a várandósság alatt. A megváltozott hormonhatás miatt előfordulhat úgynevezett terhességi ínygyulladás, melyet alapos szájápolással kordában tarthatsz, és ami a szülés után megszűnik. Ha eddig nem volt piros, duzzadt az ínyed, és fogmosás közben nem színezte vér a nyálad, valószínűleg ezzel a problémával állsz szemben.
Megelőzésére, kezelésére puha szálú, kis fejű fogkefe és fluorid tartalmú fogkrém használata javasolt. Különböző fogköztisztító eszközök használata is szükségessé válhat: a fogak egymás felé néző felszíneit tisztítsd fogselyemmel, fogköztisztító kefével!

Konzultálj fogorvosoddal! Ez utóbbi annál inkább is szükséges, hogy ellenőriztesd fogaid állapotát. A második trimeszterben a fogorvosi beavatkozások biztonsággal végezhetők, a kezelőorvos mérlegelni fogja, hogy milyen beavatkozások szükségesek, esetleg azokat érdemes-e a szülés utáni időszakra halasztani.

Az első hetekben gyakran előfordul, hogy reggeli rosszulléttel, hányással indul a nap, vagy végigkíséri az egész napot. Sajnos ekkor a fogzománc intenzív savas hatásnak van kitéve, de ne moss fogat közvetlenül a hányás után, mert megnő a kockázata a fogzománc kopásának, amit eróziónak hívunk. Hatásos a szájat vízzel és fluoridos vagy erózió ellenes szájvízzel kiöblíteni, és kerülni a fogmosást legalább 1 órán keresztül.

 

Mit kezdjünk a nassolással?

Sokszor megnövekszik az igény a nassolásra, megváltoznak az étkezési szokások. A több szénhidrát fogyasztása elősegíti a lepedék kialakulását, az édes italok kedvezőtlenül befolyásolják a száj pH hatását.
Felesleges nassolás helyett érdemesebb több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, az étkezések között cukormentes rágógumi használata kedvező hatással van a szájüreg baktériumflórájára. Étkezés után sajt fogyasztása is ajánlott, a sajt kalcium- és foszfáttartalma gátolja a fogfelszínhez tapadó baktériumkolóniák savtermelését.

 

A víz ivás fogászati szempontjai

Fontos a folyadék fogyasztásra is odafigyelni. Nem mindegy hogy a hányás miatti savas hatáson kívül a fogak a nap folyamán milyen káros hatásnak lesznek még kitéve. A legjobb szomjoltó a víz, nincs szénhidrát tartalma, a nap bármely szakában korlátozás nélkül fogyasztható, illetve a hányingert a jeges víz nagy mértében csökkentheti is. A szénsavas ásványvíz fogyasztására azért célszerű odafigyelni, főleg ha egész nap kortyolgatnád! Ha kis mennyiségben fogyasztod, a nyál semlegesíti a savas hatását. A fogmosást ezután is kerülni kell legalább 40 percig!

 

Olvasd el többi cikkünket is a várandóssághoz kapcsolódóan!