Csodás dolog, ha gyermeked állatok mellett nőhet fel.

Ahhoz, hogy harmonikus kapcsolat tudjon kialakulni fontos, hogy mindkettőjüket nagyon gondosan kell az együttélésre nevelni. A kutyák és a gyerekek nagyon jól kijönnek egymással, keresik a másik társaságát és kiváló játszótársakká tudnak válni egymásnak. A kutyák családtagok és ők is érzékelik a megváltozott családi viszonyokat egy újszülött érkezésével. A kutyák jól érzékelik a várandósság állapotát is, ezért a féltékenység már ebben az időszakban is kialakulhat. Az újszülött hazaérkezésével a korábbi „falka egyensúly” felborul. Ez mindenki számára érzelmileg felfokozott időszak.

Van pár ötlet mely segítséget jelenthet számotokra:

 • Még várandósság alatt érdemes a kutyát a babakocsihoz szoktatni, elmehettek együtt sétálni.
 • A harmadik trimeszterben már biztosan készíted a ruhákat, kimosod és elrendezed. Ilyenkor érdemes hagyni, hogy a kutyátok megszagolja őket.
 • Hasznos, ha a hazaérkezés előtt egy-két babaillatú pelenkát hazavisztek és engeditek, hogy szokja az illatot, felkészüljön a változásra.
 • A felfokozott várakozást a kutyák is érzik, ezért érdemes az újszülött hazavitele előtt alaposan megsétáltatni, hogy picit fáradtan, de nyugodtabban várja az érkezést.
 • Az újszülöttet jó, ha bemutatjátok a kutyának. Ezt csináljátok ketten! Egyikőtök az újszülöttet fogja, míg a másikatok a kutyát egy kicsit távolabbról. Beszéljetek a kutyához, simogassátok, nyugtatóan kommunikáljatok vele.
 • Az új családi napirend a kutyának is új lesz. Neki is szokni kell ezt. Mindig figyeld a kutyád reakcióját, soha ne hagyd őket egyedül.
 • Ha agresszióra utaló jeleket tapasztalsz, akkor érdemes állatorvossal, viselkedés trénerrel megbeszélve továbblépni, végső esetben segítséget kérni és keresni egy olyan új gazdát, ahol a kutya meg tud nyugodni.
 • Eleinte csakis felügyelet mellett és csak nagyon rövid időre kontaktáljanak egymással.
 • Figyelj mindig oda, hogy gyermeked finoman nyúljon a kutyádhoz, ne rúgja meg véletlenül sem, kapálódzás közben.
 • Legyél kitartó a csupasz és a szőrös gyermekeddel, mert megéri.

Bármennyire is meglepő a kutyák és csecsemők között pozitív egészségi hatás mutatható ki. A Nature tudományos folyóirat 2017 számában közel két évtizedes kutatásokra alapozva közzétették, hogy alacsonyabb számban fordul elő az asztmás megbetegedés a kutya mellett felnövő gyermekeknél, min a kutya nélkülieknél. Az alapját a korai immunizáció képezi, mely kivédi a későbbi allergiás megbetegedéseket. Az 1989-ben közzétett „higieniai hipotézis” az emelkedő számú allergiás megbetegedésekért a túlzottan magas szintű személyi higienet és a tiszta környezetet teszik felelőssé. Svédországban a 2001-2010 között született több mint, 1.000.000 gyermeket megvizsgálva arra jutottak, hogy a kutyákkal és más haszonálatokkal érintkező gyermekeknél (6 éves kori mérésnél) csökken az asztma kockázata és mindezt figyelmébe ajánlották a házi gyermekorvosoknak is.

A legtöbb kutató szorgalmazza, hogy minél többet tudjunk meg a kutya-gyermek közötti kapcsolatról. Mint minden kapcsolatnak ennek is vannak pozitív és negatív oldalai.

Érdemes ezeket mérlegelni mielőtt döntötök:

Pozitív:

 • előny a fokozott fizikai aktivitás mindkét részről (ennek hiánya megnöveli mindkettőjüknél az elhízás kockázatát)
 • a stressz csökkenése
 • az empátia fejlődése
 • lehetőség a gondoskodó magatartás korai kialakítására
 • a kutyák a gyermek mellett jobban szocializálódnak

Negatív:

 • a kisgyermekek a leginkább veszélyeztetettek az állatharapásra
 • veszélyeztetettek az állatok által terjesztett fertőző betegségekre (zoonózis)

Negatív és pozitív is egyben:

 • a kutyák rövidebb ideig élnek, ezért elkerülhetetlen egy kisállat elvesztésének a gyásza, melyet komolyan kell venni.
 • Azonban ez lehetőséget ad nekünk arra, hogy megtanítsuk gyermekünknek a gyász kultúráját, eszközt nyújtsunk a szomorúság, veszteség feldolgozásához

A rövid felsorolásunkból látjátok, hogy az előnyök azért megelőzik a hátrányokat. Tudatos választást és békés együttélést kívánunk!

Irodalom:

Sujata Gupta: Microbiome: Puppy power Naturevolume 543, pagesS48–S49 (2017)

DP Strachan Hay fever, hygiene, and household size. – BMJ: British Medical Journal, 1989 – ncbi.nlm.nih.gov

Tove FallCecilia LundholmAnne K ÖrtqvistKatja FallFang FangÅke HedhammarOlle KämpeErik IngelssonCatarina Almqvist:  Early Exposure to Dogs and Farm Animals and the Risk of Childhood Asthma JAMA Pediatr. 2015 Nov;169(11):e153219. PMID: 26523822 DOI: 1001/jamapediatrics.2015.3219

Giraudet CSE, Liu K, McElligott AG, Cobb M.Are children and dogs best friends? A scoping review to explore the positive and negative effects of child-dog interactions. 2022 Dec 19;10:e14532. doi: 10.7717/peerj.14532. eCollection 2022.