A társadalmi tradíciók korábban az apukáktól azt várták, hogy biztosítsák a család anyagi stabilitását. Az érzelmi támogatás a feleség feladata volt. Az az elvárás, hogy a mai apuka érzékeny gondozója legyen mind a gyermekeinek, mind a feleségének, nehéz korszakot jelent az átmenetben.

Az apák minden csecsemő életének fontos részét képezik. Azáltal, hogy az apák jobban részt vesznek a gondozásukban, jobban megismerik a csecsemő korlátait és képességeit, jobb gondozók lesznek. Hosszú távon mindenki jól jár – a csecsemők, az anyák és az apák.
A kötődés egy a mély és tartós kapcsolat, amely a gyermek és a gondozója között az élet első néhány évében jön létre. Ez meghatározóan befolyásolja az emberi létet. A kötődés nem olyasmi, amit a szülők tesznek a csecsemőjükkel. Sokkal inkább olyasmi, amit a csecsemők és a szülők EGYÜTT HOZNAK LÉTRE.

Az apai kötődés jelentősége

Az apa és gyermeke közötti egészséges és tartós kapcsolat kialakítása mind az apa, mind a baba számára jutalmazó és létfontosságú kapcsolat lehet. Kölcsönösen tanulnak egymástól, egymásról. Ez megalapozza a későbbi időszakokban kialakuló félreértések, stresszel teli helyzetek kezelését. A mély biztos kötődés alapja a gyermek iránti empátiának és megértésnek.

Az apai kötődés kezdeti nehézségei

Az apák más dinamikát élnek át a terhesség során, mint az anyák. A legtöbb anya általában már az anyaméhben kötődik a babához. Az apa számára ez általában sokkal elvontabb. Gyakran nem érzik feltétlenül szükségét annak, hogy bevonódjanak vagy aggódjanak a baba miatt, amíg az meg nem születik. Ez a megközelítés nehézséget jelenthet az apaságba való átmenetben. Néhány apa már a terhesség alatt megpróbálja elkezdeni az apaságba való átmenetet, de gyakran nem tudják, hol kezdjék. Mi ebben tudunk segíteni.

Kötődést elősegítő, felkészítő tanfolyamainkat itt találjátok: Tanfolyamok 
Címkék: Apaság