A szakirodalom szerint a kezdő szülők számára a szülői stressz legfőbb oka a gyermek csillapíthatatlan sírása. A hordozás egy a lehetséges válaszok közül erre a problémára. Járjuk kicsit körbe mit tud a hordozás és miért is javasoljuk számotokra.

Itt a csodás ősz, amit remekül ki tudunk használni szabadtéri rendezvényekre, kirándulásokra, kikapcsolódásra. Kicsit kifelé tekintgetve a nyárból a nyaralás által feltöltődve kipihent, ellazult állapotban könnyebben bízunk magunkban, mint szülő, hogy a lehető legjobb gondoskodást vagyunk képesek adni gyermekünknek. A magabiztos gondoskodás megnyugvást hozhat a gyermeknek és örömet az egész családnak.

Szakmai együttműködő partnerünk Kósa Katalin a Nandu-hordozó.hu weboldal társtulajdonosa és hordozási tanácsadó vendégcikkét szeretettel ajánljuk figyelmetekbe.

 

Miért jó a hordozás?

 

Oldalunkon találtok cikkeket a megnyugtatás technikáiról és a hordozás jótékony hatásairól.

De nézzük meg ezt részletesen:

  • A hordozással sok hétköznapi helyzet, mint az utazás, közlekedés, altatás, rendezvényeken való részvétel praktikusan megoldható.
  • A hordozás megkönnyíti a szülők számára a gyermekkel való együttlétet akár kinti akár benti időtöltésről van szó és jól ötvözi a mozgás és a testközelség jótékony hatásait. Öröm az egész család számára.
  • Eltérő terepviszonyok várhatnak a kirándulókra, szabadba vágyókra. Fű, földút, kavics, murva, dombok, lépcső, híd stb. Hordozva bármilyen terepen simán vesszük az akadályokat.
  • Emellett a legfontosabb, hogy a baba teljes biztonságban érzi magát még egy számára ismeretlen helyen vagy környezetben is, hiszen testközelben Bármikor elbújhat vagy elaludhat, ha kimerítették a látnivalók, a friss levegő, a külső ingerek.
  • A testvérek számára is segítség lehet ha a legkisebbet hordozzuk. Mozgás, séta közben könnyebb figyelni egyszerre a kicsire és a nagyobbra is. Ha a kicsi baba szopizni szeretne, bármikor diszkréten megoldható a szoptatás a hordozóeszközökben
  • Nem utolsó sorban a hordozás megkönnyíti az otthoni munkák elvégzését is, különösen a csecsemők sírós időszakában

Ki hordozza a babánkat?

 

Bár a nap nagy részében az anya van a csecsemővel, de a korai időszakban mégis javasoljuk az apai hordozást. A normál csecsemőfejlődésnek normális része a fokozott sírás időszaka. Ez azonban rendkívül megterhelő a szülők számára. Két szempontot érdemes figyelembe venni a fenti kérdésnél:

  • a fárasztó időszak megosztását
  • az illatokat. Igen jól értitek… A csecsemő számára az anya illata elsősorban a szoptatást jelenti. De van olyan eset, amikor tele a pocak és a megnyugváshoz nem a szoptatás szükségeltetik. Ilyenkor sokkal jobb megoldás az apai hordozás.

Mit tud még a hordozás?

 

A mozgás a kisgyermek számára létkérdés. Szülőként nagyon fontos, hogy gyermekünk számára megteremtsük a szabad, természetes mozgás lehetőségét, mely az egész családnak örömet és egészséget ad. A gyermekek ösztönösen érzik ezt, így szinte folyton mozognak. Már magzat korában fontos, hogy érezze mit jelent mozogni, milyen az édesanyja pocakjában mozgatva átélni a mozdulatokat. Kismamaként is mozogjunk rendszeresen naponta és aktívan is hetente, amikor tehetjük! Egyrészt a saját egészségünk, pozitív hangulatunk megőrzése érdekében, másrészt a gyermekünk egészsége érdekében. A gyermeknek születése után is lényeges, hogy átélhesse a mozgás örömét, hogy részt vehessen az aktív tevékenységekben. Mozduljunk ki vele bátran, ha tehetjük!

Milyen eszközt válasszunk?

 

A kisgyermekes és babás családok számára szinte minden utazás és kimozdulás könnyen megoldható, ha hordozóeszközt is viszünk magunkkal. Fontos, hogy olyan hordozóeszközt is tudunk használni, amibe akár újszülött kortól betehető a kisbaba.

A karikás kendő, kicsi, könnyű szinte bárhol elfér és azon szülők számára, akiknek egészséges a gerincük, jól jöhet a gyorsan megoldandó helyzetekben, szoptatásban vagy bármilyen más hordozóeszközt kiegészítve is.

A kirándulásokhoz, hosszabb sétákhoz, elhúzódó altatásokhoz, érzékeny derekú szülőknek a derékpántos eszközök jelenthetnek megoldást, mint pl. a korhoz és mérethez illeszkedő csatos hordozók vagy mei tai hordozók.

A hordozókendők adta ölelősséget keresők számára a rugalmas vagy a szövött kendő jelentheti a biztonságot és az elégedettséget.

Bármelyik eszközt is használjuk, a hordozás támogatni fogja a gyermek és a szülő közötti összhangot, erősíti a szavak nélküli kommunikációt, a biztonság és bizonyosság érzését a gyermekben. Emellett segíti a gyermek testi, idegrendszeri és szellemi fejlődését.

Milyen a babahordozás? Nézd meg videónkat itt!

Vagy gyere el tanfolyamunkra: Újszülöttek hordozása workshop