Miután a megnyugtatás alapelveit átvettük előző cikkünkben, nézzük meg részletesen, mi mindent tehetünk azért, hogy babánkat megnyugtassuk.

A. Ringatás

A ringatás a méhen belüli mozgásra emlékezteti és megnyugtatja a babákat. Ősi technika, nem véletlen, hogy a természeti népek körében magától értetődő. Tudományosan is vizsgálták és azt tapasztalták, hogy a késlelteti a sírás kezdetét, illetve hamarabb abba marad a sírás, ha a baba számára ismerős ringató mozdulatokat használjuk. Mindez igaz a karban való ringatásra, de a lassú ritmikus mozgás, pl. mózeskosár ringatása ugyan azt az eredményt hozta.

Fontos, hogy ezt akkor is gyakoroljuk (sőt akkor csak igazán), amikor a csecsemő nyugodt. A babák felvétele, akár bőr-bőr kontaktusban, a beszélgetés velük növeli a biztonságérzetüket. A baba érzi a testünk melegét, megismeri az illatunkat, érzi a szívverésünket és ez mind-mind megnyugtatóan hat rá. Ha ezt megerősítjük halk duruzsoló beszéddel, egy idő után kialakul egy szorosabb bizalmi kapcsolat. Sírás esetén visszajönnek az illatok, a ritmus és hamarabb visszanyeri a nyugalmát. Ha megnyugodott a babád, szépen folytasd még egy ideig a mozgást. Ez azért fontos, mert a sírás újra kezdődhet. Ha folytatod a mozgást késleltetni tudod az újabb sírás kezdetét.

B. Beszélgetés

Az anya hangját a magzati kortól hallják a babák, és megnyugtatja őket. Ezért a lassú ringatáshoz már a korai időktől társuljon beszélgetés, éneklés. A kisbabák hallójárata egyenes, a hang akadály nélkül érkezik a fülbe. Ezért ügyeljünk arra, hogy a közelében nem beszéljünk hangosan, ne szóljon hangos zene. De a babáknak szükségük van a hangunkra. Ebből is fogja tudni, hogy észrevettük a jelzéseit és reagálunk az igényeire, próbálunk segíteni a szükségleteiben.

A beszéd sokszor nehézkesen indul, olykor nem is tudjuk, mit mondjunk. Célszerű bármit vagy mindent mondani, attól függetlenül, hogy a baba figyel-e rá vagy megérti-e. Ha nem jut eszünkbe más, akkor jó lehet akár a gondozási feladatok, események elmondása, pl. mi fog történni, hová megyünk stb. Síráskor megnyugtató hangon mondjuk el, hogy látjuk a fájdalmát, sajnáljuk, hogy nem tudunk segíteni, de itt vagyunk mellette.

C. Hordozás

Természeti népeknél nagyon szoros az anya-csecsemő kapcsolat. Hordozókendő segítségével szinte az egész napot egymás fizikai közelségében töltik. Ez egy nagyon hasznos technika. Ilyenkor másfajta ingerek is érik a gyermeket, pl. helyzetváltoztatás, mozgás, közelség, melegség stb.

A hordozás érzelmekkel teli folyamat.

Vizsgálatok támasztják alá, hogy a hordozás idejének emelése megnyugtatóan hat a babákra, kevesebbet sírnak. Ennek különös jelentősége van a sírás megelőzésében is. Az anyuka sokkal korábban tud reagálni a gyermek jelzéseire, még mielőtt szükség lenne azt sírással nyomatékosítani. A szülők a hordozással tulajdonképpen egy nyugalmi állapotot tartanak fenn.

D. Sétálás

Sétáláskor egyesíteni tudod a ringatás, a beszéd és a hordozás jótékony hatásait. Vedd fel gyakran a babádat, beszélgess vele, énekelj neki, simogasd sokat! Minél többször teszed ezeket, annál biztosabban nyúlsz a babához, ami növelni fogja az ő biztonságérzetét is. Te is magabiztosabb leszel, mert egyre többször és egyre rövidebb idő alatt fogod tudni megnyugtatni őt.

Lakáson belüli kis séták is erősítik a tartást, az érintést és a közelséget. Séta közben felveszünk egy ritmikus lépést, mozgást. Ezt segítheti egy halk zene, melyre akár mozoghatsz is. Közben nyugodtan énekelj is, azt szeretik a babák.

E. Fehér zaj

Gyakori megnyugtatási technika és rengeteg formája létezik. Ilyen pl. a porszívó, ventilátor, mosó vagy szárítógép, hajszárító hangjának alkalmazása.

A legtöbbször ezek beválnak és megnyugszik a baba. Azonban ezek az eszközök veszélyt is jelenthetnek.

Ha a mosó vagy szárító gépre teszik a babát egy babahordozóban (ez nem vicc, előfordult már!), akkor a mosási program okozta rázkódástól leeshet a csecsemő. A hajszárító szintén közkedvelt „fehér zaj”.
Gyakran használják fürdetés után, vagy a „hasfájós” gyermekek hasának melegítésére. Veszélye a forró levegő, vagy a felforrósodott hajszárító megégetheti a bőrét. Ügyelni kell arra is, hogy a nedves környezet és az áram ne találkozzon.

Jellemző még az autó hangja, amely szintén a „fehér zajok” közé tartozik. Ismert stratégia, a legtöbb baba a monoton zajtól elalszik.

Ugyanakkor a fehér zaj rendszeres, programszerű, illetve hosszabb ideig (órákig) tartó alkalmazása túl sok ingert is jelenthet, illetve a baba tanulását gátolhatja önszabályozása fejlődésében. Inkább akkor érdemes bevetni, ha az előző (a gondozó aktív jelenlétével támaszt nyújtó) módszerek az épp adott helyzetben nem váltak be.

F. De a legfontosabb, mit NE csinálj: Soha ne rázd meg a babádat!

Ha frusztrált leszel, mert minden megnyugtatási kísérleted csődöt mondott és a babád vigasztalhatatlanul sír, akkor tedd le egy biztonságos helyre és távolodj el tőle.

Ha azt látod, hogy „belehergeli” magát a babád a sírásba, látszólag nem vesz rólad tudomást, eltol magától és több órán keresztül minden próbálkozásod hiábavaló belőled is kitörhet az agresszió és indulatból megrázhatod a babád. Úgy gondolhatod, hogy kizökkented a sírásból, de NE TEDD!!!

Súlyos sérülést, olykor halált okozhatsz vele. A baba a sírást nem fogja abbahagyni, de a rázástól megsérülhet az agya, a belső szervei, a szeme, eltörhetnek a bordái vagy a végtagjai.

Uralkodj magadon! Tedd a babád biztonságos helyre (pl. a saját kiságya). Menj ki a szobából, vegyél pár mély lélegzetet, nyugtasd meg magad. Ha lenyugodtál valamelyest, menj vissza és nézd meg a babád. Kérj segítséget, ha nem bírod!

Szerző: Tománé Mészáros Andrea