Megnyugtatás témakörével kapcsolatban először néhány alapelvet érdemes tisztázni. Például:

  • Elsősorban kinek kell megnyugodnia: nekünk vagy a babának?
  • Mi hogyan érezzük magunkat?
  • Mi az oka az érzéseinknek, esetleges frusztrációnknak?

Gyakran a szülők frusztráltságának oka a helytelen elvárás magunkkal szemben.

A legfontosabb: Mit várunk attól, amit mi megnyugtatásnak gondolunk?

Például: „Ha jól csinálom, akkor nem fog sírni a babám”. De mi van akkor, ha mindent jól csinálok (szerintem) és mégis sír a babám? Logikusan azt gondolom, hogy „Biztos nem csinálom jól”, az „én hibám”.

A logikai gondolatmenet jó és érthető, de mégsem igaz, ha a megnyugtatás a téma! A válaszok sokkal árnyaltabbak.

A sírás fejezetben olvashattátok, hogy minden baba sír hosszabb-rövidebb ideig és változó intenzitással. Ez a természetes létének az alapja. Tehát bármit teszel a megnyugtatására és a sírás tovább folytatódik az teljesen normális jelenség. De ez nagyon fárasztó és csalódást jelenthet az elvárásainkhoz képest.

Ne engedd, hogy ez lelombozzon! Próbálkozz más technikával.

Ne várd, hogy a babád minden megnyugtatási kísérletedre megnyugszik. Lesz olyan eset, amikor az igyekezeted csődöt mond. A babáknak külön programjuk van és nincs rajtuk sírást kikapcsoló gomb.

A sírásra mindig reagálunk, de ez csak válaszreakció egy jelenségre. Mi lenne, ha ezeket a technikákat akkor gyakorolnánk be, amikor nem sír a babánk? Van ennek az elgondolásnak valami alapja? IGEN!

A sírást sokszor meg lehet előzni, vagy késleltetni lehet a kezdetét. A babák sírástípusai megkülönböztethetők, a sírásértés tanulható és tanítható. Gyere el kapcsolódó tanfolyamunkra!

Szerző: Tománé Mészáros Andrea