Most igazi darázsfészekbe nyúlunk! De a kép vegyes.

Tény, hogy a fiúk gyermekkorukban kevesebb gondozási ismeretet sajátítanak el, mint a lányok. Elég csak körülnézni a gyermekek játékai között. A lányok inkább családcentrikus játékokkal, míg a fiúk inkább akcióorientált játékokkal vannak körülvéve. Ezek kevéssé segítik az apaszerep kipróbálását, begyakorlását.

Számos kutatás támasztja alá, elsősorban a skandináv államokban elfogadott, de nálunk is ismert gendersemleges (nemsemleges) nevelés előnyeit (1), de ugyanennyi ellenzője is akad.

Christia Spears Brown, Ph.D., a Kentucky Egyetem pszichológiai tanszékének docense, a nemsemleges szülői magatartás szakértője szerint: “A mi társadalmunk, amely ennyire nemi alapon szerveződik, nem igazán készíti fel a gyerekeinket a sikerre. A nemsemleges szülői magatartás a jó készségek vagy tulajdonságok elősegítésében gondolkodik, amelyekkel minden ember felnőhet”.

A gendersemleges nevelés röviden annyit jelent, hogy a szülők nem erőltetik a gyerekükre a társadalom által generált nemi sztereotípiákat.

Számos formája van, ám sokak számára leginkább a lehetőségek széles körű felkínálásáról szól, amelynek nyomán a gyerek szabadon lehet önmaga anélkül, hogy társadalmi korlátok közé szorítanák. (2)

A gendersemleges, vagy inkább nemi sztereotípia ellenes pedagógiai programok arra törekednek, hogy a fiúk a lányokhoz hasonlóan lehessenek együtt érzők, gondoskodók, törődők – és ezért bátorítják például a szerepjátékokat, a babázást. És ugyanígy, a lányok lehessenek aktívak, bátrak, kezdeményezők – náluk pedig ezért bátorítják a mozgásos és ügyességi játékokat.(3)

Bármelyik módszert választhatjuk gyermekeink nevelésében.

Azonban nagy hangsúlyt kap a személyes példamutatás is. Ha a gyermek látja a családi munkamegosztásban, hogy az apa is végez a régi gondolkodás szerinti „női feladatokat”, ez számára is természetes lesz.

A klasszikus nemi sztereotípiákat valló családban felnövő fiúk természetesen nem lesznek apaként inkompetens szülők. Csak annyit jelent, hogy rövidebb idő alatt kell megtanulniuk a gondozás feladatait (itt nemcsak a fizikai feladatokra pl. pelenkázásra gondolunk, hanem a csecsemővel való kommunikációra is). De ugyanúgy képesek ezt megtanulni és kiváló gondoskodó apává válni.

További apasággal kapcsolatos cikkeinket itt találod: >> Apaság

Forrás:
1) https://www.parents.com/parenting/should-you-raise-a-gender-neutral-baby/
2) https://wmn.hu/ugy/53123-ne-az-alapjan-iteljek-meg-a-gyerekemet-hogy-mi-van-a-laba-kozott–gendersemleges-neveles-a-sztereotipiak-ellen
3) https://wmn.hu/ugy/55051-a-gendersemlegesseg-nem-azt-jelenti-hogy-a-gyerekeket-a-sajat-nemuk-ellen-nevelik—higgadt-beszelgeteskiserlet-egy-viharos-temaban