A legtöbb szülő minimum óvatosan kezeli a kutacs területét, de sokan félnek még az érintésétől is.  De tényleg veszélyes a kutacs területe? Mi a szerepe és hogyan változik? Mélyen él a köztudatban az agy sérülésének a veszélye, hiszen az agyállományt itt nem fedi a csontos agykoponya. Viccesen használjuk is a mindennapi beszédünkben a „nem nőtt be a feje lágya” kifejezést, mely az éretlenségre, tapasztalatlanságra való utalást takarja.

A magzati korban a csontok fejlődése még nem ér véget. A koponyacsontok összenövése egyéntől függ, de legtöbbször 2 éves korra fejeződik be. A csontok illeszkedését, összeforrását varratoknak nevezzük. Azokat a területeket nevezzük kutacsoknak, ahol még nem érnek össze a csontok, nem alakultak ki a varratok.
Újszülött korban 6 ilyen területet különböztetünk meg. Ezek közül kettő érdemel kiemelt figyelmet. Az oldalsó kutacsokat nem vizsgáljuk. Ez alól kivételt képeznek a koponya rendellenességek. Ellenben fontos tudni a kis- és nagykutacs elhelyezkedését és jelentőségét.
A hátsó kiskutacs a gyermekek feje búbján helyezkedik el. Nagyjából háromszög alakú, kb. 0,5 cm nagyságú (ujjbegynyi) rés. Vannak gyermekek, akiknél szinte alig tapintható. Általában 2 hónapos kora záródik.
A szinte mindenki által ismert „feje lágya” a nagykutacs. Négy koponyacsont határolja, ezért egy rombusz formájú puha rész. Kezdetben ez elég tág, olykor 3×3 cm nagyságú is lehet. Ez a nagyság folyamatosan csökken, gyerekenként változó intenzitással. A legtöbb gyermeknél 1-2 éves kor között zárul és csontosodik össze.

kutacs csontosodása

Koponya csontosodásának folyamata

 

Mi a kutacs jelentősége?

Normál hüvelyi úton való születéskor megkönnyíti a magzat áthaladását a szülőcsatornán. A szülés folyamán a fej mindig alkalmazkodik a medence legnagyobb átmérőjéhez, így a fej szülés alatt 3 forgást tesz. A koponyacsontok rugalmasan elcsúsznak, így könnyebb az áthaladás. Gyakran szülés után a babák feje „csúcsos”, mely pár nap alatt természetesen rendeződik. Az első években a gyermekek jelentős koponya- és agynövekedéséhez is szükséges a kutacsok rugalmassága.
Néhány esetben a túl nagy kutacs fokozott figyelmet érdemel. Ha a normál ütemnél lassabban záródik a kutacs az utalhat csontosodási zavarra vagy D vitamin hiányra. Az utóbbi eset kizárása érdekében érdemes meggyőződni a D vitamin helyes adagolásáról.
A fejkörfogat mérése fontos a csecsemőknél. Ez ad képet arról, hogy az agyfejlődés normál ütemben halad. Túl kicsi kutacsnál, vagy a kutacs hamarabb elcsontosodásánál, ha a fejkörfogat növekedés a normál tartományban van, akkor nincs teendő.
A kutacs még egy esetben kap nagyobb jelentőséget. Ez pedig az újszülöttkori szűrővizsgálatoknál a koponya ultrahang, melyet 6-8 hetes korban végzünk. Ennél a vizsgálatnál a nagykutacson keresztül az agykamrák és az agyállomány vizsgálata lehetséges, de információt kaphatunk az esetleges terhesség alatti fertőzésekről, valamint a szülés alatt történ sérülésekről. Ha fény derül az agy bizonyos sérülésére, akkor mielőbb megkezdhető a korai fejlesztés, rehabilitáció.

Ne félj a kutacstól!

Az agyállományt egy vastag kötőszövetes hártya veszi körül. Láthatjuk az erek lüktetését is, ami teljesen természetes. A kutacs területét meg lehet simogatni. Ez nagyon nyugtatóan hat a babákra. Ezt a technikát nyugodtan tudod használni megnyugtatásnál, elalvásnál.
A durva behatásoktól, erőteljes nyomkodástól a kutacsot óvni kell! Nagyobb testvérekkel érdemes erről beszélni, megmutatni nekik a kutacs megérintésének biztonságos módját. De a testvéreknek is szabad megérinteni, megsimogatni, de elsősorban szülői felügyelet mellett.

A koszmó a másik „mumus”!

Csecsemőgondozás szempontjából a kutaccsal foglalkozni kell. A bőrápolás fontos része a felrakódás a „koszmó” megelőzése. A hajas fejbőr izzad és a pihékre rárakódik a levegőből a por. Ez összekeveredik a bőr felszínét védő zsírral és egy makacs sárgás-szürkés erősen a bőrre tapadó felrakódást alakít ki, mely táptalaja lehet a különböző bakteriális fertőzéseknek. Ezt érdemes megelőzni. A módszer nagyon egyszerű. Határozott mozdulattal, a gyermek fejét megtámasztva a kutacs fölötti területet (meg persze az egész hajas fejbőrt) egy erős szőrű babakefével (szerintem erre a legjobb egy kicsi körömkefe!!!) átkeféljük. Ha ezt a 3-4 mozdulatot minden fürdetés után megtesszük, akkor nem alakul ki a koszmó.

Mire utal, ha a kutacs besüpped vagy előredomborodik?

Fontos diagnosztikus célt szolgál a kutacs megtekintése. Ha a kutacs besüpped a gyermekedet a kiszáradás veszélyezteti. Különösen nagy melegben figyeld a kutacs állapotát, és gondoskodj elsősorban szoptatással a folyadékpótlásról! Mesterségesen táplált gyermekedet két etetés között mindig kínáld forralt lehűtött vízzel! Nagyobb gyermekedet rendszeresen, óránként itasd folyadékkal (itt is elsőbbséget élvez a víz). Különösen figyelj a kutacsra, ha gyermeked fertőzéses betegséget kap. A hányással, hasmenéssel sok folyadék távozik a szervezetből, így megnő a kiszáradás veszélye, a kutacs ilyenkor is besüpped. Lázas állapot esetén is folyamatosan figyeljük a kutacs állapotát.
Ha elődomborodik a kutacs az lehet teljesen természetes is. Általában erőlködéskor (pl. székletürítés, köhögés, stb.) fordul elő. De láthatunk ilyet erőteljes síráskor is. Az első időkben, különösen a PURPLE időszak alatt (2 hetes és 5 hónapos kor között) gyakran lehet látni. Ettől eltérő esetben azonban fontos kórjelző lehet az előredomborodó kutacs. Ha nyugalmi állapotban domborúnak látjuk a kutacsot, azonnal orvoshoz kell vinni a gyermeket. Ilyen esetekben valószínű a koponyán belüli nyomás fokozódása, mely orvosi kivizsgálást igényel.

Ábra forrása: https://parenting.firstcry.com/articles/soft-spot-on-baby-head/

Szerző: Tománé Mészáros Andrea

Olvasd el többi cikkünket is a csecsemőkorhoz kapcsolódóan!