Az apák fontos részét képezik a családi kapcsolatrendszernek és nagyon fontosak a csecsemő fejlődésében. A szoros, meleg apa-gyermek kapcsolat különleges értéket képvisel. Egy gyermek születése alaposan átrendezi a korábbi házastársi kapcsolatot, munkamegosztást, a napi rutint.

A baba születésével egyúttal APUKA és ANYUKA is születik.

Ezek tanult szerepek, amelyeket folyamatosan építünk fel.

Az első időkben az anyák egy része mindent tudó „anyaoroszlánként” viselkedve korlátozhatja a párja részvételét a baba körüli gondozási folyamatokban.

Ez rossz a babának, de végső soron a partnernek is.

A csecsemő hazaérkezésével újra kell fogalmazni a feladatokat, melyben kulcsszerepet kap a kölcsönös tisztelet és bizalom. Bízom a társamban, hogy ő is el tudja látni ugyanolyan jól a gyermek körüli feladatokat, mint én. Lehet, hogy az elején ügyetlenebbül megy a pelenkázás vagy a fürdetés. De ez tanulható folyamat. Ahogy az anya meg tudja ezt tanulni, úgy az apa is.

Hosszú távon mindenki nyer azzal, ha az apák részt kérnek a teendőkből és fontosnak érzik a gyermekük gondozásával töltött időt. Az anyák nagyon is tudják támogatni ezt a folyamatot, megértéssel, segítéssel.