XXXII. Védőnő-Szülésznő-Gyermekápoló Konferencia, Budapest, 2022. május 5-6

      A pandémia miatt többszörösen elmaradt konferenciát végül  2022. máj. 5-re és 6-ra szervezték meg. A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) 20 éve működik, támogatva a védőnők szakmai tevékenységét, képviselve szakmai érdekeiket. Minősített konferenciáik minden prevenció iránt érdeklődő számára nyitottak. Harminckettedik Védőnő – Szülésznő – Gyermekápoló Konferenciájukat a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében rendezték meg. Az első napon védőnői vonatkozásokban hangzottak el előadások, a második nap a szülésznőknek szólt első sorban. Mi mindkét napon vártuk a résztvevőket a standunknál. Megnyerhető ajándékkal is készültünk! 😉 Konkrét kérdésekre, beszélgetésekre nyitottan fogadtunk mindenkit!

Az védőnői nap (2022.05.05.) programja az alábbi linken található:
https://mave.hu/?q=events/event/686

A szülésznői napról (2022.05.06.) az alábbi linken olvashatsz:
https://mave.hu/?q=events/event/687

Együtt a Magyar Szülészetért Konferencia,Siófok,2022.márc.31.-ápr. 2.

 

Jubileumi Tauffer Konferencia került megrendezésre Siófokon a Hotel Azúrban.
A háromnapos rendezvényen a Mamata Csapata is részt vett.

A programok között Toma Andi előadása is hallható volt. Előtte és utána sokan felkeresték önálló standunkat egy kellemes szakmai eszmecserére. Egy rövidke teszttel vártuk a hozzánk látogatókat SBS/AHT témában!

A konferenciáról a Tauffer Egészségügyi Szakmai Tanfolyamok honlapjáról tájékozódhattok részletesebben: https://tauffer.hu/?page_id=144

Eighteenth International Conference on SBS/AHT 2022 kiválasztása

 

A világ fejlett szociális hálóval rendelkező országaiban a megrázott gyermek szindróma tudományos kutatása és megelőzésének módszerei már komoly múlttal rendelkeznek. Feltett szándékunk, hogy kijussunk a konferenciára és egy előadásban vagy poszteren bemutathassuk a Magyarországon megkezdett SBS megelőző tevékenységet és kitűzött céljaikat, illetve hogy résztvevőként megismerhessük a legújabb eredményeket.

XVIII. SBS/AHT Nemzetközi Konferenciát Philadelphiában rendezi az amerikai SBS Nemzeti Központ (National Center on Shaken Baby Syndromehttps://www.dontshake.org/) 2022. október 23-25. között.
A konferencia témájául szolgálnak:

  • az orvosi diagnosztizálás fejlődése
  • a tudományos kutatások
  • jogi tevékenységek
  • tudományosan bizonyított és kísérleti fázisban lévő SBS/AHT megelőző programok
  • az áldozatok családjainak támogatása

A konferencia részletes leírását az alábbi linken olvashatod: https://www.dontshake.org/conferences

 

Szépséges várandósság 2021

 

A Tauffer Alapítvány felkérésére „Sír a baba, no para” címmel, a megrázott gyermek szindrómáról tartott előadást Toma Andrea a Szépséges várandósság 2021. évi webkonferenciáján. A WEBkonferencia előadói a Duna Palota Elvira Szalonból jelentkeztek be.

Az előadás felvétele az alábbi linken tekinthető meg:
https://szepsegesvarandossag.hu/wp-content/uploads/2020/10/TomaA2021.mp4

 

„Függőségek, női függőségek, transzgenerációs hatások” – Agykutatás hete 2021

 

Az Agykutatás Hete egy olyan országos rendezvénysorozat, amely során az emberi agy működésébe nyerhetünk betekintést roppant változatos programok keretében (https://agykutatashete.hu).

  • Hogyan lát az agy?
  • Milyen védekező válaszokreakciókat ad?
  • Milyen agyi eredetű betegségek megoldásán dolgozik az orvostudomány

A „Z generációs függőségek” szekcióban elhangzó előadás a női függőségekről, gyakoriságukról azok családra gyakorolt hatásáról szól, az ártalmas gyermekkori élmények transzgenerációs hatásairól.

Az előadás videóanyaga az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=nfdaWGnshNs

IV. Közegészségügyi konferencia 2018

 

 

Az egészségtudományokban az utóbbi évtizedekben a gyógyítás mellett a betegségek megelőzésére is fokozott hangsúly került. Az egészségfejlesztő tevékenység minden életkorban arra törekszik, hogy a gyermeket/fiatalt/felnőttet/időskorút a saját egészségére való odafigyelésre ösztönözze, azt gyakran egyszerű és elérhető eszköztárral javítsa. A konferencia célja összefogni az egészségtudomány elméleti és gyakorlati szakembereinek tevékenységét, a helyi és nagyobb kiterjedésű egészségfejlesztő programokat és törekvéseket, egymás munkáját megismerni és megismertetni.

A konferencia helyszíne: Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar, Koronkai campus Időpontja: 2018. szeptember 27-28.

A konferencián bemutatásra került a Megrázott gyermek szindróma (SBS/AHT) magyarországi kutatásának kezdete, az adatgyűjtés nehézségei.

A konferenciáról ezen a linken találsz további részleteket: https://ms.sapientia.ro/hu/rendezvenyek/konferenciak/kozegeszsegugyi-konferencia/iv-kozegeszsegugyi-konferencia/iv-kozegeszsegugyi-konferencia

Az előadás kivonata a 36. oldaltól olvasható: https://ms.sapientia.ro/data/dokumentumok/hirek/kivonatosfuezet-1.pdf

 

„Gyermekeinkben a JÖVŐ” 2017

 

Ma, amikor az alapvető emberi jogok ismerete hiányos, és napi szinten tapasztalunk a saját életünkben is jogtiprásokat, nagyon fontos, hogy a jövő generációjával megismertessük ezen jogokat. A Scolar Kiadó támogatta az Európai Gyermekek Szövetsége Egyesület által szervezett „Gyermekeinkben a JÖVŐ” című szakmai konferenciát. A 2017. november 20-án, a Gyermekek Jogainak Világnapján megrendezett konferencián a szakemberek négy szekcióban (oktatás, egészségügy, család, internet) adtak elő a gyermekjog jelenlegi helyzetéről, problémákról és megoldásokról. A Scolar Kiadó, mint oktató-, ismeretterjesztő, fejlesztőkiadványok, valamint gyermekeknek szóló olvasmányok kiadója, fontos küldetésének és kötelességének érzi segíteni a gyermekek fejlődését, testi-lelki biztonságának megteremtését.

A konferenciáról a következő linkeken olvashatsz bővebben:
http://www.gyermekekszovetsege.hu/cikk/gyermekeinkben-a-jovo-konferencia-es-szakmai-nap-3/
https://www.scolar.hu/gyermekeinkben_a_jovo_334

 

Az ISSOP & Child Health és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának közös konferenciája 2017

 

A szociálpediátria a gyermek egészségét holisztikus szemlélettel a család, a környezet, a közösség, valamint a társadalmi helyzet értékelésével közelíti meg. Az International Society for Social Pediatrics & Child Health a Magyar Gyermekorvosok Társaságával együttműködve Budapesten tartotta meg 2017. szeptember 28-30. között a szervezet 35. konferenciáját. Az ISSOP (http://www.issop.org/) az első nemzetközi szociálpediátriai társaság 2017-ben volt 40 éves.

A háború elől menekülő családok és gyermekek százezreit sújtó humanitárius krízisre a gyermekgyógyászok majd minden országban elsőként reagáltak. Ezt a hazai tapasztalatok is alátámasztják. Ott voltunk a pályaudvarokon, az átmeneti segélyhelyeken, a táborokban, a határátkelő pontoknál, ellátjuk a már hazánkban tartózkodó menekült gyermekeket a kórházakban, rendelőkben.

Így az ISSOP konferenciájának fő témája a menekült gyermekek ügye:

Children on the Move: rights, health and well-being

A konferencia leírása az alábbi linken található:
https://www.issop.org/2017/11/10/budapest-declaration-rights-health-well-children-youth-move/

A 2017-es rendezvényről Dr. Kovács Zsuzsanna beszámolója az alábbiakban olvasható: http://www.hgye.hu/dok/cikk/00102-1.pdf

 

Az Érdi járás jelzőrendszerének rendszeres gyűlései 2017

 

Az Érdi járási jelzőrendszer tagjai – a család- és gyermekjóléti szolgálatok, a gyámhivatal, a rendőrség, a védőnői hálózat, a pártfogói felügyelet képviselői – minden hónap első keddjén összeülnek, és a számukra fontos, aktuális témákról beszélgetnek. Ilyen a kapcsolati erőszak is, amely a társadalom minden rétegét érinti, és sajnos nagyon sok esetben rejtve marad.

Az előadást összefoglaló leírás és az előadókkal készült interjú az alábbi linken tekinthető meg: http://archiv.erdmost.hu/2018/08/07/eroszak-tehetunk-ellene/

 

Gyermekvállalás és droghasználat szimpózium 2012

 

„Sose rázd a kisbabádat!” címmel tartott előadást Toma Andrea védőnő, egészségügyi menedzser és Asbóth Katalin védőnő, mentálhigiénés szakember (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) a Józan Babák Klub (https://www.jozanbabak.hu) Gyermekvállalás és droghasználat 2012 című szimpóziumán.

Az előadásról készült videó az alábbi linken található:
https://www.youtube.com/watch?v=l3e4V6uxqEY

 

XVII. Gyermektraumatológiai Vándorgyűlés, 2010 Győr

 

Mi sem bizonyítja jobban a Gyermektraumatológia létjogosultságát a Gyermeksebészeten, Traumatológián belül, minthogy immár XVII. alkalommal került megrendezésre kongresszusa. A téma sajnos ma is aktuális elembertelenedett világunkban. Nincs szívszorítóbb a Bántalmazott Gyermeknél, és ez nem csak a tettlegességre értendő. A bántalmazás tényét fel kell ismernünk, és szinte szociális munkásként gondoskodnunk kell a bántalmazott gyermekek sorsáról. A konferencián elhangzott „Sose rázd a kisbabádat” előadás prezentációját ezen a linken találod:
https://slideplayer.hu/slide/2187910/
A konferencia további részleteiről az alábbi linken olvashatsz: http://gyermekorvostarsasag.hu/hirek.aspx?nid=13688&archiv=1